Presedintele Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), Eugen Radulescu, a declarat luni ca poarta negocieri cu primaria Capitalei pentru vanzarea sediului central al bancii, la schimb cu un teren de 2.500 mp plus diferenta in bani.

Sediul central al Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) valoreaza aproximativ 24 de milioane de euro, insa exista negocieri intre banca si primaria Bucurestiului pentru vanzarea acestuia contra unui teren si a declarat presedintele CEC, citat de NewsIn.

"Sediul central al CEC valoreaza aproximativ 24 de milioane de euro. Avem negocieri cu Primaria pentru a vinde sediul central si a primi in schimb un alt teren", a spus Radulescu, la "The Money Channel". Presedintele CEC a precizat ca "varianta de baza" este ca banca sa ofere Primariei sediul central, cu o suprafata de 5.700 mp si sa primeasca in schimb de la municipalitate un teren de 2.500 mp plus bani.

Radulescu a motivat decizia de vanzare prin faptul ca sediul CEC nu este o cladire adevacta unei banci, ci este mai potrivita "pentru un muzeu". CEC a functionat de la inceput ca o banca, dar nu mai raspunde cerintelor pentru ca, de pilda, nu este cablata structurat si ar trebui sa fie distrusa partial pentru a face legatura intre ghisee, a spus Radulescu. "E normal sa se intoarca pentru folosul publicului", a adaugat presedintele CEC.

El a precizat ca este posibil ca banca sa mai vanda si alte active imobiliare, cum ar fi unele hoteluri "care nu mai folosesc". In ceea ce priveste cumpararea de imobile, Radulescu a spus ca achizitiile nu au sens, fiind mult mai rentabil sa se inchirieze diverse locatii. Conform presedintelui CEC, pana la sfarsitul anului s-ar putea sa mai fie vandute cel mult zece sedii.

In opinia lui Radulescu, toate sucursalele reprezinta 8% din activele totale ale bancii, insa presedintele CEC a afirmat ca nu din vanzarea sediilor provin resursele bancii: "Nu putem sa ne transformam in samsari de cladiri. Noi castigam din vanzarea creditelor".

Radulescu a afirmat ca valoarea CEC ramane neschimbata atunci cand se face auditul KPMG, in pofida vanzarilor de sedii. "Avem o imobilizare care nu ne aduce profit. Fiecare tranzactie mareste profitul bancii", a mai spus presedintele bancii.

Potrivit oficialului CEC, consiliul de administratie al bancii, compus din patru bancheri si sase membri propusi de ministerul de finante, au avut unanimaitate de voturi in toate deciziile luate anul acesta, mai putin in ceea ce priveste vanzarea de sedii. Conform informatiilor oferite de CEC, reteaua bancii cuprinde 1.391 de sucursale si agentii, avand cel mai mare numar de unitati bancare din Romania.

In acest moment se deruleaza ultima faza din procesul de privatizare al CEC, in care s-au calificat banca ungara OTP si Nationa Bank of Greece.
In data de 23 august, presedintele bancii ungare OTP Sandor Csanyi, a declarat, pentru cotidianul economic Portfolio, ca exista incertitudini in privinta privatizarii CEC. "Ramane o intrebare deschisa cate unitati va avea CEC la momentul privatizarii, deoarece un numar de filiale care produc pierderi au fost oferite la vanzare in ziarele romanesti" a adaugat .


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.