Piata imobiliara din Romania este destul de atractiva pentru marii investitori din vestul Europei datorita profitului mare obtinut intr-un timp scurt

Chiar daca se afla pe un trend usor descendent, rata profitului in cazul investitiilor imobiliare in Romania atrage marile companii interesate de derularea unor astfel de proiecte. Piata imobiliara romaneasca a reprezentat, reprezinta si va mai reprezenta citiva ani de acum incolo o afacere buna pentru investitorii imobiliari. Estul Europei se afla de fapt inaintea altor zone din Europa in preferintele companiilor care scot bani din sectorul constructiei de spatii de locuit, de birouri, industriale sau cele destinate retailului. "Interesul investitorilor se muta spre estul Europei, pentru ca in aceste zone rata profitului este mai mare decit in vest", ne spune Oana Lungu, specialist in cadrul departamentului de marketing, DTZ Echinox. Fiecare cladire in parte aduce un profit mai mare sau mai mic in functie de mai multi factori, cum ar fi pozitionarea, pretul platit pe terenul care s-a construit sau numarul de cladiri tranzactionate pe piata in domeniul respectiv.

Cifre concrete

Daca in 2004 rata profitului era destul de mare, aceasta a scazut si a ajuns in 2005 la niveluri cuprinse intre 8,5 si 10% pe toate sectoarele pietei imobiliare. Trendul descendent pe care s-a aflat acesta a continuat si in 2006 si se preconizeaza ca rata profitului va mai scadea, insa cu o valoare mai mica. "Pentru urmatorii doi ani, cind sint anuntate sa apara multe noi proiecte pe piata, rata profitului va continua trendul usor descendent, dar rata medie de scadere pe an nu va depasi 0,25%", apreciaza Radu Lucian, partener in firma Eurisko.

Pentru anul in curs, cifrele sint urmatoarele: retail si birouri - 7,7-7,8% pina la 8,5-9% (pentru cladirile de birouri de clasa A). Nivelul profitului depinde, in aceste cazuri, de suprafata cladirii si de veniturile pe care aceasta le genereaza. In ceea ce priveste rezidentialul, rata profitului este de 9-10%, iar pe sectorul industrial aceasta este de 10-11%.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.