Fitch Ratings a imbunatatit ieri ratingul acordat Romaniei pentru creditele pe termen lung in valuta, de la "BBB minus" la "BBB", pe baza performantelor economice bune si a situatiei favorabile a finantelor publice

De asemenea, agentia de evaluare financiara a imbunatatit ratingul pentru datoriile in moneda nationala, de la "BBB" la "BBB plus", si a reafirmat ratingurile pe termen scurt la "F3". Plafonul ratingului suveran a fost imbunatatit de la "BBB plus" la "A minus".

Perspectiva ratingurilor este stabila, se arata intr-un comunicat al agentiei. "Cresterea economica sustinuta a Romaniei determina reducerea decalajelor in nivelul de trai fata de tarile din Uniunea Europeana. O crestere impresionanta a investitiilor straine directe sprijina dezvoltarea si diversificarea economiei", a declarat, in comunicat, Andrew Colquhoun, director in cadrul diviziei Fitch pentru statele europene in curs de dezvoltare.

Fitch apreciaza ca procesul de convergenta a economiei romanesti spre nivelul din statele mai bogate din Europa a fost determinat de cresterea economica impresionanta, cu o medie anuala de 5,7% in perioada 2001-2005. In acelasi interval, investitiile straine directe au reprezentat 4,7% din PIB pe an.

Analistii agentiei estimeaza ca Romania va adera la UE la termenul stabilit, in 2007, iar o amanare pana in 2008 nu va afecta negativ ratingul. In urma aderarii, Romania va avea acces la ajutoare structurale de pana la 17 miliarde de euro in perioada 2007-2013, echivalent a 19% din PIB la nivelul anului 2006, si va sustine reforma institutionala si structurala.

Agentia de evaluare considera ca relaxarea politicii fiscale din acest an este una modesta si nu va afecta sustenabilitatea finantelor publice, desi nu va sprijini masurile de restrangere a cererii interne in crestere.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.