Bancile Intesa si Sanpaolo au ajuns la un acord de fuziune in urma caruia rezulta o institutie bancara cu o valoare de piata estimata la aproximativ 60 miliarde de euro

Consiliile de administratie ale bancilor Intesa si Sanpaolo IMI, ocupantele locurilor doi si respectiv trei pe piata bancara din Italia, au ajuns sambata la un acord in urma caruia cele doua institutii bancare vor fuziona, creeand astfel un jucator important pe piata bancara europeana.

Potrivit acordului de fuziune Intesa va oferi 3,115 actiuni in schimbul uneia Sanpaolo, banca urmand sa poarte numele de Intesa-Sanpaolo, scrie presa internationala. Procesul de fuziune a celor doua banci urmeaza sa fie incheiat pana la inceputul anului viitor, sediul noii institutii bancare urmand sa fie in Turin, actualul cartier general al Sanpaolo IMI.

Noua banca va avea o cota de piata de 20%, fiind totusi a doua banca ca marime din Italia in urma liderului UniCredito. Totusi, Intesa-Sanpaolo va depasi UniCredito in Italia, avand o retea de sucursale de doua ori mai mare comparativ cu cea a UniCredito, care este insa foarte puternica pe plan european.

Banca va fi condusa de actualul CEO al Intesa, Corrado Passera, presedintele Sanpaolo urmand sa ocupe un scaun in Consiliul de Administratie al noii institutii bancare. Fuziunea a intalnit si acordul actionarilor bancii franceze Credit Agricole si a celei spaniole Santander care detin pachete semnificative de actiuni in cadrul Sanpaolo, de 18% resprectiv 8,4%.

Piata bancara din Italia este una foarte fragmentata, in ultima perioada existand numeroase speculatii asupra unor oferte de preluare pentru bancile italiene, facute atat de catre jucatori italieni cat si de banci grele pe plan european. Decizia reprezentantilor Intesa, de a fuziona cu Sanpaolo, a fost luata dupa ce Capitalia, a patra banca a Italiei, a refuzat ofertele Intesa. Analistii considera ca dupa aceasta miscare este posibila o incercare de preluare a bancii Capitalia din partea UniCredito.

Intesa, cu sediul la Milano, capitala financiara a nord-vestului Italiei si Sanpaolo, care isi are sediul in Torino, ar putea avea o serie de suprapuneri in activitati. Cu toate acestea, posibilitatea fuzionarii celor doua banci a fost bine primita pe bursa, cotatiile celor doua banci inregistrand cresteri. Ultimul pret pentru o actiune Intesa la finalul saptamanii bursiere din Italia a fost de 5,05 euro, in timp ce Sanpaolo a incheiat saptamana de tranzactionare la o valoare de 16,04 euro pentru o actiune.

Acordul de fuziune intre cele doua banci a fost transmis mai departe autoritatilor antitrust din Italia, care trebuie sa isi dea acordul asupra acestei concentrari. De asemenea, datorita valorii foarte mari a noi institutii create, va fi necesar si acordul autoritatilor din domeniu de la Bruxelles.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.