Producatorul de computere personale Apple Computer Inc. a anuntat joi seara ca va retrage de pe piata un numar de 1,8 milioane baterii lithium-ion produse de firma japoneza Sony Corp pentru notebook-urile Apple, dupa semnalarea a noua cazuri de supraincalzire a bateriilor.

Aceasta este a doua retragere masiva de pe piata din istoria industriei IT americane, si intervine la o saptamana dupa ce grupul Dell, cel mai mare producator mondial de PC-uri, a anuntat si el retragerea de pe piata a aproximativ 4,1 milioane baterii lithium-ion produse tot de Sony.

Potrivit Agentiei americane pentru protectia consumatorilor, Apple va retrage 1,1 milioane baterii pentru notebook-urile pe care le-a vandut in SUA si alte 700.000 baterii pentru notebook-urile pe care le-a vandut in strainatate. Toate bateriile vizate de aceasta retragere au fost vandute odata cu notebook-urile Apple iBook G4 si PowerBook G4 vandute in perioada octombrie 2003-iulie 2006. Apple a mai anuntat recent un program de retragere a unor baterii lithium-ion pentru o serie de noteboo-uri iBook G4 si PowerBook G4 vandute la nivel mondial in perioada octombrie 2004-mai 2005, insa bateriile respective au fost fabricate de LG Chem Ltd.

Ca si rivalul Dell, grupul Apple a estimat ca aceasta decizie nu va avea un impact semnificativ asupra rezultatelor sale financiare, in schimb grupul Sony a apreciat ca ambele programe de retragere a bateriilor sale ii va provoca costuri cuprinse intre 20 si 30 miliarde yeni, adica intre 172 si 258 milioane dolari. in cazul in care costurile reale se vor apropia de 258 milioane dolari, ar fi vorba de aproximativ un sfert din profitul net pe care Sony il astepta pentru acest exercitiu fiscal (martie 2006-martie 2007).

Potrivit analistilor, in fiecare an aproximativ 100 de milioane de computere de tip notebook sunt vandute la nivel mondial, acest segment inregistrand cel mai puternic ritm de crestere a vanzarilor de pe piata computerelor personale. Cele doua retrageri anuntate de Dell si Apple afecteaza aproximativ sase milioane baterii lithium-ion, atragand atentia asupra acestor echipamente care sunt incluse si in alte dispozitive electronice precum playere digitale si telefoane mobile.

Saptamana trecuta Dell a lansat un program voluntar de retragere de pe piata a unui numar de 2,7 milioane baterii pentru notebook-urile vandute in SUA si alte 1,4 milioane baterii pentru notebook-urile vandute in strainatate. Bateriile respective au fost incluse in notebook-urile Dell vandute in perioada aprilie 2004-iulie 2006.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.