O tanara care urmeaza sa nasca a aflat ca asigurarea de viata la care platea de trei ani nu mai putea fi reinoita. Motivul invocat de asigurator: polita nu acopera riscul de deces asociat nasterii. Piata asigurarilor de viata a crescut in 2005 de trei ori mai repede decat cresterea generala, un sfert din totalul primelor subscrise sunt pe asigurari de viata, iar 5,6 milioane de romani, cu un milion mai multi numai in 2005, au incheiat asigurari de viata.

Marea majoritate a asiguratorilor din Romania nu acopera riscul de deces asociat nasterii, explica agentii companiilor de asigurari, dar si specialistii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC). ti se spune direct sa revii dupa ce nasti sau, si mai bine, incheie asigurarea acum, dar sa stii ca asigurarea nu e valabila in preajma nasterii.

La AIG Life poti face o asigurare de viata cand esti insarcinata, dar societatea nu-si asuma niciun risc asociat sarcinii intre luna a 6-a si luna a 11-a (trei luni dupa nastere). Alte companii evita sa spuna direct ca nu-si asuma riscul, ca sa nu piarda clientul din mana, si povestesc ca se ia o decizie de la caz la caz. La Interamerican se pot asigura si femeile insarcinate, dupa o evaluare a sanatatii. Functie de suma asigurata, dar si de produsul oferit, companiile pot cere reinnoirea anuala a politei cu reevaluarea starii de sanatate.

Pentru o asigurare de 200.000 de euro, analizele iti vor fi studiate intr-o capitala europeana, de specialistii companiei de reasigurare. Conform unui agent de vanzari de la ING Asigurari, romanii sunt deocamdata intr-o situatie favorizata, pentru ca asigurarile de viata se fac in functie de starea de sanatate la momentul incheierii politei si acopera toate riscurile ulterioare de imbolnavire, in timp ce in statele vest-europene acestea se reinnoiesc anual, iar prima de asigurare poate creste corespunzator cu riscul.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.