In prag de aderare, problema supravietuirii majoritatii IMM-urilor naste multe semne de intrebare din cauza standardelor mult mai ridicate din UE, care, normal, nu ar putea fi atinse de catre companiile romanesti decat in cazul unor investitii suplimentare. Doar ca, in Romania, chiar pe fondul aprecierii leului, creditul este mai scump, in medie cu 300-400%, decat in majoritatea tarilor din UE, cu exceptia celor care au aderat in penultimul val. in acest context, singura sursa pentru investitii ramane profitul, care are un "profil" ciudat, dupa cum se va vedea in continuare.

Un studiu deosebit de laborios, efectuat Consiliul National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), ale carui rezultate sintetice au fost publicate si in recenta Carte alba, indica faptul ca in ultimii cinci ani se mentine tendinta de crestere a ponderii IMM-urilor profitabile, de la 42,5%, in 2001, la 52%, in 2004.

83% din intreprinderile mijlocii, profitabile

De asemenea, in perioada analizata pe baza bilanturilor depuse, rezulta ca intreprinderile mijlocii au cea mai ridicata pondere de unitati profitabile, estimata la aproape 83%, fiind urmate de intreprinderile mici, cu 79,9%, si de catre microintreprinderi, cu doar 49,1%. De asemenea, din punct de vederea a ramurii economice in care actioneaza companiile, rezulta ca intreprinderile din comert detin circa 21% din masa profitului la nivel national, fiind urmate de cele care presteaza servicii altor intreprinderi, cu o pondere de 20% din masa profitului la nivel national. Pe de alta parte, cele mai putin profitabile intreprinderi sunt cele din domeniile transporturilor aeriene, extractia si prepararea carbunelui, captarea si distributia apei, extractia si prepararea minereurilor metalifere si chiar fabricarea produselor din tutun in cazul microfirmelor sau a intreprinderilor mici.

In cazul intreprinderilor mijlocii, care a necesitat analiza a circa 8.300 de companii, a rezultat ca cel mai profitabil domeniu este cel al comertului cu ridicata si al serviciilor de intermediere in comertul cu ridicata, cu exceptia comertului cu automobile si motociclete, domeniu in care profitul a atins aproape 27% din cifra de afaceri, iar cifra medie de afaceri pe firma a fost de aproape 370 miliarde de lei vechi. Pe locul al doilea s-a clasat domeniul constructiilor, caz in care profitul mediu a fost de 10,52% din cifra de afaceri, cifra medie de afaceri fiind de circa 83 miliarde de lei vechi. Urmeaza in clasament industria alimentara si a bauturilor, cu un profit mediu de circa 7% din cifra de afaceri.

In ceea ce priveste cifra de afaceri medie in ultimul an al intervalului studiat, a rezultat ca aceasta a fost de 1,7 miliarde de lei vechi in cazul microintreprinderilor, in crestere cu 16% fata de anul precedent, de 26,15 miliarde de lei vechi in cazul firmelor mici - in crestere cu 28,6%, si de aproape 110 miliarde de lei vechi in cazul firmelor mijlocii, cu o crestere spectaculoasa de aproape 40% fata de anul precedent.

Rezulta ca, din acest punct de vedere, intreprinderile mici si mijlocii din primele 10-15 domenii in ordinea profitabilitatii nu sunt expuse unor pericole majore.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.