Compania germana INA Schaeffler, producatoare de componente pentru automobile si masini unelte, a suplimentat cu pana la 100 de milioane de euro investitiile sale de la Brasov

INA Schaeffler a decis sa construiasca inca o hala de productie anul viitor, proiect pentru care va investi in plus inca 90-100 de milioane de euro, pe langa cele 180 de milioane cu care au fost realizate primele trei hale de productie. Dupa incheierea celei de-a patra etape, investitiile INA Schaeffer in comuna Cristian de langa Brasov vor ajunge la un total de 280 milioane euro.

Alexandru Blemovici a adaugat ca societatea pe care o conduce va reusi sa termine la finele acestui an cea de-a treia hala de productie, cu un an mai repede fata de termenul stabilit inainte de inceperea investitiei.

"La sfarsitul anului vor functiona la capacitate maxima trei hale de productie cu o suprafata totala de 55.000 de metri patrati. (...) Acum o saptamana, s-a decis initierea unei a patra faze in cursul anului viitor, la sfarsitul caruia vom avea 2.800-2.900 de angajati", a declarat pentru NewsIn, directorul general al companiei, Alexandru Blemovici. La sfarsitul acestui an, filiala brasoveana va avea aproximativ 2.200 de angajati, din care 60 la suta au fost pregatiti la uzinele din occident ale grupului.

Brasovenii au adus 40 de milioane de euro

Blemovici a motivat decizia de extindere prin rezultatele foarte bune obtinute in cei aproape doi ani de la lansarea productiei in Romania. El a adaugat ca productivitatea este comparabila cu cea de la fabricile germane ale grupului Schaeffler care este foarte multumit de forta de munca inalt calificata de la Brasov. Anul trecut, INA Schaeffler a avut o cifra de afaceri in jurul a 40 de milioane de euro in Romania, iar pentru acest an conducerea asteapta ca acest indicator sa ajunga la 100 de milioane de euro.

Initial, proiectul elaborat in urma cu patru ani prevedea trei etape. Fiecare dintre acestea consta in ridicarea unei hale de productie si echiparea acesteia. Cea de-a patra hala va fi gata spre finalul anului viitor, iar in decursul lui 2008 va fi utilata pentru a functiona la capacitate maxima. Conducerea INA Schaeffler Brasov spune ca e posibila inca o extindere a capacitatii de productie, dar adauga ca e prea devreme pentru a oferi detalii in plus.

INA Schaeffler produce componente de tehnica liniara pentru industria de masini-unelte si pentru cutiile de viteze ale automobilelor. Desi pe plan international INA Schaeffler e unul dintre cei mai mari producatori de rulmenti, compania nu produce aceste componente in Romania, deoarece are in strainatate suficiente fabrici pe acest segment, sustin oficialii companiei. Componentele produse la Brasov merg integral la uzinele occidentale ale grupului Schaeffler unde sunt asamblate si livrate apoi beneficiarilor.

INA este, alaturi de FAG si LuK, una din cele trei divizii ale grupului german Schaeffler care dispune de 60.000 de angajati la nivel mondial si a a avut anul trecut o cifra de afaceri de aproape opt miliarde de euro. FAG e specializata in productia de rulmenti si elemente de precizie pentru industria auto, pentru aeronautica si pentru utilajele din industria textila. Divizia LuK produce sisteme de ambreiaj, pompe pentru motoare si componente pentru sistemele de transmisie ale automobilelor.

Judetul Brasov a mai atras inca doua investitii ale unor producatori internationali de componente auto. E vorba de suedezii de la Autoliv care au intrat pe piata acum noua ani si produc centuri de siguranta, volane, airbag-uri si componente adiacente pentru acestea.

Cea de-a doua companie este Stabilus din Germania care produce din toamna anului trecut arcuri cu gaz si amortizoare hidraulice in localitatea Sanpetru de langa Brasov.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.