Reglementari menite sa protejeze actionarii minoritari si posibilitatea societatilor comerciale de a opta intre un sistem unitar si dualism reprezinta principalele modificari aduse Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale si altor acte normative incidente, a declarat miercuri secretarul de stat in Ministerul Justitiei Katalin Kibedi, dupa adoptarea cu raport favorabil al acestei legi de catre Comisia juridica a Senatului.

"In legislatia actuala, actionarii minoritari nu aveau o protectie asigurata si nici forme de contestare a deciziilor consiliului de administratie", a spus Katalin Kibedi. Secretarul de stat a explicat ca sistemul dualist de conducere include, in plus fata de cel unitar, un consiliu de supraveghere care asigura obiectivitatea si corectitudinea conducerii societatii comerciale in cauza, informeaza Rompres.

Katalin Kibedi a adaugat ca exista in lege articole care introduc posibilitatea ca instanta sa aleaga dintre evaluatorii propusi de societate sau un alt evaluator, pe baza unor criterii de independenta, astfel incat bunurile sa nu fie supraevaluate in defavoarea actionarilor minoritari.

Un amendament al senatorului PRM Gheorghe Funar, adoptat de comisie, stipuleaza ca pentru validarea adunarii generale ordinare a unei societati comerciale este necesara prezenta actionarilor care detin cel putin jumatate plus unu din numarul total de voturi, fata de o patrime cat era prevazut in forma proiectului de lege initiat de Ministerul Justitiei.

De asemenea, cele aproape 300 de articole ale proiectului mai prevad, printre altele, revizuirea conditiilor care atrag nulitatea societatii, definirea fuziunii/divizarii, clarificarea reglementarii institutiei "desprinderii", clarificarea reglementarii in materia numirii auditorilor financiari, auditorilor interni si cenzorilor si imbunatatirea cadrului legal al actiunii in raspundere impotriva administratorilor, directorilor si respectiv membrilor consiliului de supraveghere si directoratului.

Proiectul, prioritate de integrare, se afla pe ordinea de zi a plenului Senatului, ca prima camera sesizata, in sesiunea extraordinara din perioada 29-31 august.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.