Banca maghiara OTP Bank estimeaza ca Romania va inregistra anul acesta o crestere a produsului intern brut (PIB) real de 5,6%, crestere datorata consumului puternic, dar si revigorarii exporturilor, se arata intr-un raport recent al bancii

Economia romana a crescut cu 6,9% in primul trimestru, peste asteptarile analistilor, iar cresterea productivitatii de peste 10% in ultimele luni indica o crestere a PIB-ului real peste prognoza oficiala de 5,5%, a declarat saptamana trecuta guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

Opinia sa este impartasita si de presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), Ion Ghizdeanu, care se asteapta la o crestere economica de 6%, in ciuda unui an prost pentru agricultura, anunta NewsIn.

Anul trecut, agricultura a fost principalul motiv pentru cresterea economica de 4,1%, sub asteptari, aceasta fiind afectata de calamitatile naturale care s-au abatut asupra Romaniei.

Cu toate ca productia agricola continua sa scada, sectorul constructiilor e in crestere si va ramane motorul din spatele cresterii economice, nu in ultimul rand si datorita proiectelor guvernamentale de infrastructura. Aceste proiecte vor contribui la un ritm anual de crestere a investitiilor in economie de zece la suta in urmatorii ani, considera analistii bancii maghiare.

Acest fapt, impreuna cu cresterea productivitatii muncii si scaderea moderata a importurilor ca urmare a temperarii creditului neguvernamental, asteptata de analistii OTP, sunt principalii factori care au determinat banca maghiara sa-si ridice prognoza de crestere economica, afirma raportul.

Pentru anul viitor, OTP previzioneaza o crestere reala a economiei de 5,1%.

in ceea ce priveste deficitul de cont curent, analistii bancii maghiare prevad redresarea deficitului comercial ca urmare a exporturilor in crestere si a scaderii consumului. Astfel, ei se asteapta ca deficitul de cont curent sa ajunga la circa 8,5% din PIB in acest an, cu posibilitatea de a scadea pana la 8% in 2007. in ciuda deficitului de cont curent mare, structura finantarilor externe ramane sanatoasa, mai spun analistii OTP.

Anul trecut Romania atins un deficit record de 8,7% din PIB, dar acesta a fost acoperit aproape in intregime din investitii straine directe.

Analistii OTP sunt mai putin optimisti in ceea ce priveste indicele preturilor de consum si sustin ca inflatia se va accelera in a doua jumatate a anului, depasind intervalul tintit de BNR de 4-6%.

"BNR a redus prognoza anuala a inflatiei la 6,1%, pe care o consideram in mare parte realista, deoarece procesul de dezinflatie va fi incetinit in 2007", sustin analistii OTP. Inflatia prognozata de BNR pentru anul 2007 a fost modificata de la 4% la 4,4%, ceea ce ar putea necesita noi reglementari de intarire a politicii monetare, se arata in raport.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.