Nivelul de 35.000 lei/euro ar putea fi atins chiar saptamana viitoare

Oricat de incredibil ar parea, euro a coborat, ieri, sub 36.000 de lei, cu aproape 500 de lei mai putin decat nivelul consemnat joi. Desi, pe la orele pranzului, Banca Nationala a comunicat un curs de 36.023 de lei, dealerii bancilor sustin ca, dupa orele pranzului, euro coborase si la 35.930 lei. Piata valutara pare inecata de intrari imense de valuta. Dealerii bancilor sustin ca vina apartine, in mare parte, investitorilor straini, care par sa fi uitat pana si de trendul de scadere a dobanzilor si alearga dupa lei, cu gandul ca, in trei luni, si-ar putea rascumpara valuta, castigand 2.000-3.000 de lei pentru fiecare euro investit in Romania. Daca, la sfarsitul anului trecut, in scenariile cele mai pesimiste, dealerii prognozau 35.000 de lei pentru un euro pentru luna aprilie, acum nu exclud ca acest nivel sa fie atins chiar saptamana viitoare. "Estimam ca, in momentul liberalizarii contului de capital, ce va avea loc in aprilie sau in iunie, speculatorii straini vor introduce in Romania 2-4 miliarde de euro. Pentru banii acestia nu exista cerere.

Bancile n-ar putea absorbi decat maximum 200 de milioane de euro, pentru ca mai mult nu-i lasa regulile BNR", spun surse din mediul bancar. Daca, pe termen scurt, ceea ce inseamna maximum cateva luni, romanii s-ar putea bucura la gandul ca platesc rate din ce in ce mai mici pentru creditele in valuta, reprezentantii bancilor sustin ca, pe termen lung, situatia nu va fi la fel de roz. "Daca majoritatea banilor se vor duce in consum si vor alimenta importurile, deficitul comercial al Romaniei ar putea ajunge la 10 la suta din PIB. Un astfel de semn ar putea speria investitorii straini, care vor incerca sa-si scoata banii din Romania si cursul ar putea urca, intr-o perioada extrem de scurta, peste nivelul de 41.000-42.000 de lei, inregistrat anul trecut", avertizeaza analistii bancari.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.