Marea miza - patrimoniul si afacerile institutiei * Reprezentantii CCIRB acuza Cabinetul Tariceanu de "imixtiune in comunitatea de afaceri"

Decizia Cabinetului Tariceanu de a sparge Camera de Comert si Industrie a Romaniei si Municipiului Bucuresti (CCIRB) readuce pe tapet o veche problema si incinge din nou spiritele in comunitatea de afaceri. In sedinta din aceasta saptamana, Guvernul a hotarat sa separe Camera Municipiului Bucuresti de cea a Romaniei pe motiv ca se reglementeaza astfel disfunctionalitatile aparute in organizarea institutiei. "Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti este recunoscuta ca organizatie autonoma, cu personalitate juridica, printr-o Hotarare de Guvern aprobata joi", se arata intr-un comunicat al Guvernului. Luati prin surprindere, reprezentantii Camerei de Comert si Industrie acuza Guvernul de "o grava imixtiune in comunitatea de afaceri".

Membrii institutiei au decis, in repetate randuri, mentinerea Camerei Bucuresti fara personalitate juridica in structura CCIRB, decizie confirmata in cadrul adunarii generale a membrilor Camerei din iunie 2003, se precizeaza intr-un comunicat al institutiei. Reprezentantii Camerei nu inteleg graba Guvernului in adoptarea acestui act normativ, care, spun ei, incalca principiul transparentei. "Daca Guvernul ar fi consultat CCIRB, ar fi aflat ca statutul pe care l-au luat in considerare a fost declarat nul in 2003 de catre instanta judecatoreasca", afirma reprezentantii CCIRB, anuntand ca "isi rezerva dreptul de a se apara de efectele acestei reglementari pe toate caile, inclusiv pe cele judecatoresti". Intr-adevar, graba Guvernului de a rezolva o problema care nu este chiar o prioritate pentru mediul de afaceri este surprinzatoare.

Voci din mediul de afaceri spun ca este promovat astfel liberalul Mihail Vlasov, care se lupta pentru sefia Camerei Romaniei de ani de zile. In plus, prin separarea celor doua institutii, Guvernul deschide Cutia Pandorei a patrimoniului CCIRB. De ani de zile, Camera Romaniei si cea a Bucurestiului functioneaza la comun, intr-o cladire impozanta. Cum va fi impartita aceasta cladire si dotarile aferente? Cine va prelua ROMEXPO, ROMINVENT si Centrul de Afaceri din Constanta, uriasele afaceri ale Camerei de Comert si Industrie? In mod cert, "marea imparteala" va duce la dispute aprinse in interiorul sistemului cameral, dar si in comunitatea de afaceri. "Aceasta problema poate fi rezolvata doar pe cale judecatoreasca, ceea ce inseamna ca se strica o structura care era functionala", sustin reprezentanti ai Camerelor de Comert Teritoriale.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.