Separarea activitatilor de transport si de furnizare va duce la scumpirea curentului electric

Activitatea de separare a activitatilor de distributie si furnizare de energie electrica pana la 1 iulie 2007 face parte dintr-un proces mai lung, necesar pentru dezintegrarea sistemului energetic valabil pentru toate tarile Uniunii Europene, in vederea asigurarii unei mai mari transparente. In Romania, discutiile au demarat deja, finalizarea acestora fiind preconizata pentru inceputul anului viitor.
Potrivit oficialilor din domeniu, E.ON Moldova (fosta Electrica Moldova) si Electrica Oltenia, detinuta de CEZ Cehia, sunt in faze avansate privind procesul de separare a celor doua activitati. In schimb, Enel - compania care controleaza Electrica Banat si Electrica Dobrogea si care va semna contractul de preluare si pentru Electrica Muntenia Sud - a inceput abia saptamana trecuta discutiile in acest sens.

"Nu vom recunoaste costuri nejustificate"

Costurile necesare acestui proces sunt insa un element asupra carora se pastreaza tacerea. Desi directorul general al Electrica, Nicolae Coroiu, a avansat posibilitatea ca aceste costuri sa se reflecte in proportie de cateva procente in factura la electricitate a consumatorului final, de cealalta parte, oficialii Autoritatii Nationale de Reglementare a Energiei (ANRE) neaga aceasta varianta. "Cateva procente in factura inseamna mult. Preocuparea noastra este ca aceasta separare fie sa nu afecteze valoarea facturii, fie ca o eventuala crestere sa fie minima", ne-a declarat Nicolae Opris, directorul general al ANRE. In opinia sa, impartirea in doua a acestor societati nu aduce dupa sine costuri foarte mari.

In ceea ce priveste recuftanoasterea cheltuielilor inregistrate de pe urma acestui proces, aceasta se va face numai daca vor fi justificate.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.