Analisti din sectorul bancar apreciaza ca tendinta de apreciere a leului in raport cu valutele va continua sa se manifeste in acest an. In Romania vor intra in acest an intre 2 si 4 miliarde de euro, in cautare de randamente mai mari decit cele pe care le pot obtine in prezent, dar mai ales ca urmare a tendintei de apreciere a leului.

Intrari masive de capital ar putea duce cursul euro la un nivel de 35.000 de lei in luna aprilie si chiar 33.000 de lei la sfirsitul anului 2005, ceea ce va accentua volatilitatea pietei valutare si va obliga Banca Nationala a Romaniei la un efort de sterilizare semnificativ, apreciaza specialistii din piata.

Alti analisti sint de parere ca un eventual atac speculativ asupra leului intr-o perioada de sase luni ar putea urca din nou cursul peste nivelul actual de 36.000-37.000 de lei pentru un euro. Din experienta statelor vecine, liberalizarea contului de capital duce intr-o prima faza la aprecierea puternica a monedei locale, urmata de o depreciere in momentul iesirii din piata a capitalurilor speculative. Avantajati vor fi cei care se vor orienta spre imprumuturile in moneda nationala. "Va fi un adevarat paradis pentru cei care vor sa se imprumute in lei dupa intrarile masive de capital ce urmeaza liberalizarii accesului nerezidentilor la depozitele in lei pe termen scurt.

Conform calendarului de liberalizare, BNR s-a angajat sa liberalizeze accesul nerezidentilor la depozitele in lei in luna aprilie, iar la titlurile de stat la 1 iulie 2006. Si pina atunci exista posibilitati pentru investitorii straini de a accesa aceasta piata, prin intermediul societatilor de tip "Special Purpose Vehicles (SPV)". Estimarile indica deja plasarea unui miliard de euro prin astfel de SPV. FMI recomanda o aminare cu cel putin doua luni a etapelor de liberalizare a contului de capital.

Euro a ajuns la valoarea de acum doi ani

Tendinta de apreciere a leului fata de moneda unica europeana a continuat ieri, Banca Nationala a Romaniei anuntind un curs de referinta de 36.023 de lei pentru un euro. Fata de ziua precedenta, leul a recuperat 438 de unitati. Nivelul atins ieri de euro este cel mai scazut din ultimii doi ani. In data de 28 martie 2003, moneda unica europeana era cotata la valoarea de 35.982 de lei. Leul s-a apreciat si fata de moneda americana, cu 491 de unitati, cursul anuntat de banca centrala fiind de 28.008 de lei pentru un dolar.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.