Economist Intelligence Unit (EIU), divizia de informatii de afaceri a Economist Group, proprietarul ziarului "The Economist", a dat publicitatii un clasament al nivelului de pregatire pentru societatea informationala (e-readiness) in anul 2006, clasament in care Romania ocupa locul 49 din 68 de state care au facut obiectul analizei.

In plan regional, Romania ocupa locul 10, in urma Bulgariei, dar in fata Rusiei. EIU considera Romania una din pietele de tehnologia informatiei cu cel mai ridicat ritm de crestere din Europa de Est, in ultimii ani fiind inregistrate progrese considerabile in toate domeniile ITC (telefonie fixa, telefonie mobila, Internet si IT), informeaza Rompres.

EIU considera sectorul ITC drept una din cele mai puternice componente ale economiei romanesti, cresterea acestui sector fiind sustinuta de un numar important de specialisti in engineering, productia de echipamente electleiice si dezvoltarea de programe software.

Astfel, Romania este lider in Europa si numarul sase la nivel mondial, la capitolul numar de specialisti IT certificati. Cu aproximativ 64.000 de specialisti IT, Romania are un procent de specialisti IT la 1.000 de locuitori mai mare decat SUA sau Rusia. in plus, anual, aproximativ 5.000 din cei 30.000 de ingineri care termina cursurile facultatilor tehnice din Romania sunt pregatiti in sectorul ITC.

In ceea ce priveste sectorul telecomunicatiilor, EIU considera ca Romania are potentialul de a deveni a doua mare piata de telecomunicatii din Europa de Est, oferind un potential semnificativ de crestere atat la capitolul telefonie fixa, cat si la capitolele telefonie mobila si internet.

In anul 2004 piata totala de servicii de telecomunicatii a avut o valoare de 5 miliarde dolari, insa guvernul roman are intentia de a investi aproximativ 8 miliarde dolari in urmatorii 15 ani intr-un program care include, printre altele, instalarea a 500.000 de noi linii telefonice si introducerea sistemelor digitale.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.