Plasarea de muncitori in leasing reprezinta cam jumatate din activitatea firmelor de resurse umane, care fac anual afaceri de cateva milioane de euro

Leasingul de personal este pe cale sa devina o practica tot mai des intalnita in Romania, unele dintre firmele de resurse umane alegand in ultima perioada sa-si concentreze mai mult de jumatate din activitate pe acest serviciu. Aparuta de zeci de ani in strainatate, iar la noi, acum zece ani, munca prin agent temporar a luat amploare in Romania mai ales dupa 2003, cand activitatea a fost reglementata de cateva articole din Codul Muncii, informeaza NewsIn.

In limbajul firmelor de resurse umane i se spune "leasing de personal", in Codul Muncii practica este numita munca prin agent de munca temporara. Indiferent de denumire, operatiunea reprezinta in esenta inchirierea de forta de munca pe perioade determinate, atat timp cat angajatorul are nevoie.
Daca secretara pleaca in concediu, daca firma isi extinde activitatea pentru o anumita perioada sau daca isi deschide o noua sucursala, leasingul de personal poate fi solutia.

Piata cu potential si jucatori putini

Firma de resurse umane Manpower, care a avut anul trecut o cifra de afaceri de 2,3 milioane de euro, are in baza de date cam 200 de persoane pe care le-ar putea livra imediat.

"Cererea este din ce in ce mai mare, iar solicitarile sunt pentru tot felul de muncitori: calificati sau necalificati, incepatori sau cu experienta, dar in general pentru pozitii intermediare", a spus Madalina Motora, coordonatorul in comunicare de la Manpower.
Plasarea de muncitori in leasing reprezinta jumatate din activitatea firmei Lugera and Makler, care a avut o cifra de afaceri in 2005 de aproape 5 milioane de euro, in timp ce la Barnett McCall procentul candidatilor plasati cu contract de munca temporara este de 80% din totalul activitatii, desi ofera acest tip de servicii doar din 2005.

"Tendinta este clar ascendenta. In mod sigur fenomenul nu si-a atins inca maximul si nici in urmatorii doi ani nu o sa-l atinga, asa ca ma astept la o evolutie crescatoare odata cu intrarea Romaniei in UE", a concluzionat Ariel Ungureanu, consultantul companiei Barnett McCall.

Comision de maximum 25% din salariu

Pe langa eficienta si rapiditate, firmele mai au si alte avantaje in urma inchirierii de personal. Ioana Madalina Popescu, managerul general de la Pluri Consultants, considera ca leasingul de personal este o metoda prin care companiile scapa de eventualele probleme juridice pe care le-ar avea daca ar angaja lucratori cu contract pe perioada nelimitata, dupa care ar trebui sa renunte la ei.

Firmele de resurse umane pun la dispozitia clientilor lucratorii de care acestia au nevoie si le intocmesc toata documentatia de angajare, in schimbul unui comision."Taxa de leasing se calculeaza in functie de numarul de angajati pusi la dispozitie si de calificarea acestora. Cu cat numarul de angajati este mai mare cu atat taxa scade, cu cat pozitia pe piata muncii este mai putin accesibila, cu atat procentul creste. Procentul se calculeaza avand ca punct de referinta salariul brut al angajatului, el variind intre 4 si 25%", a spus Ariel Ungureanu.

Multinationalele cauta sezonieri

Daca la inceput procedura era cel mai des intalnita la companiile din strainatate care isi deschideau reprezentante in Romania, acum firme romanesti si straine deopotriva folosesc muncitorii sezonieri. "Motivul pentru care companiile apeleaza la aceste servicii este foarte simplu - rentabilitatea", a spus consultantul de la Barnett McCall, Ariel Ungureanu.

"Nu poti compara viteza si eficienta unei companii de recrutare cu Departamentul intern de resurse umane al unei societati. Baza de date cu candidatii, experienta consultantilor fac ca timpii necesari unei angajari sa se reduca foarte mult, iar pregatirea profesionala a candidatilor sa fie peste medie", a mai adaugat Ariel Ungureanu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.