Luna aceasta, Internetul a implinit 15 ani de cind se plimba de capul lui prin calculatoarele userilor din intreaga lume

A revolutionat in cel mai scurt timp totul in jur: de la cum cumparam la cum ne rezervam biletele de avion, la ce fel de muzica ascultam si pina la blogurile in care ne scriem vietile pentru ochii tuturor.

Imposibil de cuprins

Tata netului se numeste Tim Berners-Lee, el fiind cel care a transformat sistemul intr-un mediu public. Pe 6 august 1991, acesta a lansat codul pe care l-a numit World Wide Web si a decis de indata sa-l raspindeasca peste tot cu titlu gratuit. Nebunia a capatat amploare, iar estimarile celor de la Yahoo!, citati de "The Guardian", avanseaza azi 40 de miliarde de pagini web. Totalitatea acestora pare a fi insa mult mai mare, undeva de pina la 750 de ori peste cifra mentionata, insa imposibil de indexat de motoarele de cautare.

Romania sporeste virtual

Numarul site-urilor active contorizate de trafic.ro in Romania este de peste 22.000, in timp ce numarul blogurilor autohtone tinute in evidenta de WeBlog este de aproximativ 23.500. "In domeniul businessului de online din Romania se iau in considerare 5,5 milioane de utilizatori care acceseaza acest mediu, iar prognozele pentru 2007 sint de aproximativ sapte milioane", declara Ciprian Stavar, consultant in cadrul companiei Netbridge.

Net pe conexiune de partid

Internetul de continut romanesc s-a produs aproape simultan in citeva dintre celebrele "centre de calcul", "intreprinderi ex-socialiste, unde lucrau inca buna parte dintre specialistii in calculatoare de la inceputurile anilor ‘90", noteaza expertul media Liviu Vinau. Acesta a si activat in proximitatea unui nod de la Tirgu-Mures, unde s-au editat primele reviste de informatica esentiale: "If", "PC report" si "Byte".

"Conexiunile erau foarte scumpe, mailurile se plateau la bucata, iar factura era determinata de numarul de mailuri primite si trimise, dar si de dimensiunea lor", isi mai aminteste Vinau. In opinia sa, unul dintre site-urile importante din primii ani ai Internetului autohton este top100.ro, "probabil cea mai veche platforma de promovare online de la noi. Aici s-au inscris o buna parte dintre primele site-uri romanesti, alcatuind astfel un fel de director al Internetului de la noi. In acest portal sint inscrise acum vreo 40.000 de site-uri, un salt notabil de la cele citeva sute existente in urma cu un deceniu".

www-ul ca arma sociala

Dezvoltarea netului in Romania s-a petrecut la noi in rafale, un fel de gherila permanenta, opineaza Vinau. "Calculatoarele scumpe, legaturile la Internet de o calitate jalnica erau pina nu de mult obstacole frustrante pentru useri. Occidentalii aduceau mai degraba cu o armata regulata, care isi permitea bucatarii si chiar vivandiere. Noi haiduceam", compara initiatorul proiectului top100. S-au gasit insa cai ingenioase pentru depasirea limitarilor, constata Vinau, aparitia retelelor de cartier fiind, in opinia sa, simptomatica. "Internetul la noi e ca baschetul la afro-americani: una dintre caile de evadare din ghetou", conchide acesta.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.