Piata asigurarilor pentru locuinte ar putea duce la cresterea primelor brute subscrise cu cel putin 100 %, apreciaza specialisti din domeniul asigurarilor.

"In eventualitatea in care polita de asigurare facultativa, care acopera si riscurile de catastrofa, va fi acceptata de autoritati ca polita valida, inlocuind-o pe cea obligatorie pentru dezastre naturale (propunere venita din partea societatilor de asigurare), acest tip de asigurare va cunoaste o crestere a primelor brute subscrise cu cel putin 100 %", a declarat pentru Rompres, directorul general BCR Asigurari, Romeo Jantea.

Din punct de vedere al gradului de cuprindere in asigurare, aferent asigurarii obligatorii a locuintelor, un grad de acoperire de 40 % ar fi un grad minim care ar putea conduce la rezerve pozitive ale viitorului pol de asigurare, impotriva dezastrelor, considera reprezentantul companiei de asigurari.

In astfel de conditii, volumul de prime brute subscrise pentru aceasta clasa de asigurari ar putea creste cu circa 50 milioane euro.

Reprezentantul Allianz Tiriac, Marius Onofrei, considera ca in ultimii ani cererea de polite de asigurari facultative de locuinte a inregistrat un ritm de crestere destul de ridicat, ea concentrandu-se in principal in zonele urbane si, mai ales, in orasele mari.

Specialistii spun ca, in pofida nivelului redus al primelor de asigurare, de 10 euro pentru locuinte cu pereti exteriori din lemn, piatra naturala, caramida nearsa, paianta, la o suma asigurata de 10.000 euro si de 20 euro pentru locuinte cu cadre din beton armat sau metal sau cu pereti exteriori din caramida arsa, la o suma asigurata de 20.000 de euro, reactia proprietarilor va fi una de respingere.

"Similar este si cazul asigurarii obligatorie RCA, unde gradul de cuprindere depaseste putin 70 % si la care riscul este mult mai evident. Poate nivelul sanctiunilor pentru contraventia de a refuza contractarea acestei asigurari obligatorii a locuintei ar putea conduce la cresterea gradului de cuprindere in asigurare", a adaugat Romeo Jantea.

In 2005, volumul total de prime brute subscrise a atins valoarea de 1,2 miliarde euro. In termeni reali, volumul subscrierilor din activitatea de reasigurare, cumulat pentru asigurarile generale si asigurarile de viata, a crescut in 2005 cu 17 %.

Gradul de penetrare a asigurarilor a urcat, in 2005, la nivelul de 1,54 % (fata de 1,46 % in anul anterior), iar ponderea activelor bilantiere in Produsul Intern Brut a crescut la doi %.

In cadrul asigurarilor generale, ponderea majoritara este detinuta in continuare de asigurarile auto si de cele de incendiu si calamitati naturale, astfel incat decalajul intre acestea si celelalte 15 clase de asigurari generale s-a mentinut. In domeniul asigurarilor de viata, tendinte de crestere au fost inregistrate, la fel ca si in 2004, de subscrierile pentru asigurarile de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare, precum si pentru cele legate de fonduri de investitii.

Potrivit estimarilor, industria de asigurari din Romania ar putea ajunge in 2006 la 1,5 miliarde euro volum de prime brute subscrise.

Conform statisticilor, volumul primelor brute subscrise anual pe cap de locuitor in Romania sunt de circa 57 euro, ceea ce reprezinta jumatate din valoarea inregistrata in statele Europei Centrale si de Est (in medie de 110 euro pe cap de locuitor) si de 35 ori mai putin decat in cele ale Europei Occidentale (in medie de 2.000 euro pe cap de locuitor locuitor).

Pentru 2006, reprezentantii industriei de profil estimeaza ca fiecare roman va investi in jur de 69 euro in produse de asigurare. Principalul motiv al acestui grad redus de penetrare este, potrivit specialistilor, mentalitatea si venitul relativ scazut al romanilor de rand..


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.