Aseara, liderii a cinci state ex-sovietice s-au deplasat la resedinta Soci de pe malul Marii Negre a presedintelui rus Vladimir Putin pentru a finaliza planurile unei uniuni vamale de amploare. Presedintii din Belarus, Kirgistan, Kazahstan, Tadjikistan si Uzbekistan vor incerca sa formeze, sub obladuirea Rusiei, o zona de liber schimb denumita Comunitatea Economica Eurasiatica.

Liderii se intalnesc deja pentru a treia oara anul acesta, informeaza RIA-Novosti. Ultima reuniune a avut loc in luna iunie la Minsk, unde au fost puse la punct cateva prevederi care vor trebui adoptate definitiv in timpul summit-ului de trei zile care a inceput ieri.

Planurile Rusiei

Initial, statele ex-sovietice intentionau sa mai reduca din barierele comerciale dintre ele, dar Rusia a insistat ca cele sase state sa formeze pana la urma o uniune vamala. Planul poate fi vazut ca o replica data respingerii aderarii Rusiei la Organizatia Mondiala a Comertului, din cauza opozitiei Statelor Unite. In plus, titulatura uniunii este o trimitere directa la inceputurile Uniunii Europene, care se bazeaza pe fosta Comunitate Economica Europeana.

Cei sase presedinti vor discuta despre cooperarea in domeniul energiei, mai ales in domeniul petrolului si gazelor naturale, dar si in ceea ce priveste energia nucleara si hidroenergia.

Comunitatea Economica Europeana, urmasa Comunitatii Statelor Independente

Daca planurile de initiere a unei uniuni vamale in spatiul ex-sovietic se vor materializa anul viitor, conform asteptarilor rusilor, cetatenii fostului spatiu sovietic se vor putea bucura din nou de unele libertati pe care le aveau in timpul existentei Uniunii Sovietice. Este vorba, mai ales, de libertatea de miscare, precum si de libertati pentru investitori si comercianti.

Cotidianul rus Vremya Novostei citeaza un oficial prezent la reuniune, care a declarat: "Vine vremea cand va fi in sfarsit clar daca o Comunitate Economica Eurasiatica este pruncul nascut mort al CSI. Asta se va intampla daca o zona de uniune vamala fara bariere si granite nu va fi creata".

Pe masura ce negocierile avanseaza, devine tot mai clar ca aceasta uniune este nu numai un proiect economic, ci si o strategie politica foarte importanta.
Rusia isi afirma tot mai mult in ultima vreme influenta zonala.

In plus, principala strategie folosita de Putin pentru a demonstra importanta politica a statului pe care il conduce este tocmai domeniul energetic. Detinatoare de rezerve substantiale de petrol si mai ales gaze naturale, Rusia nu se sfieste sa le utilizeze ca arme in negocierile cu vecinii europeni.

Ianukovici, din nou in Rusia

Noul prim-ministru ucrainean, Viktor Ianukovici, a ajuns si el ieri la Soci pentru o vizita de stat. Printre problemele discutate de Ianukovici cu omologul sau rus Mihail Fradkov se numara si cea a furnizarii de gaze naturale de catre Rusia. Dupa cum informeaza NewsIn, inainte de a pleca in Rusia, Ianukovici a anuntat ca nu se va schimba nimic in acordurile care sunt deja in vigoare intre Rusia si Ucraina in privinta furnizarii de energie. La inceputul acestui an, Ucraina a fost fortata sa accepte dublarea pretului la gazele naturale importate din Rusia si Asia Centrala, mia de metri cubi de gaz natural urmand sa ajunga astfel la 95 de dolari. La inceputul anului, Rusia a sistat pentru cateva zile furnizarea de energie catre Ucraina, demonstrandu-si in acest fel controlul asupra sustenabilitatii industriei energetice ucrainene.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.