Primul efect va fi de majorare accentuata a preturilor * Impozitele pentru persoanele fizice-nerecomandate de specialisti * Investitorii straini nu vor avea prea mult de pierdut

Decizia de a majora, de la 1 aprilie a.c., impozitul pe tranzactiile imobiliare efectuate de persoanele juridice de la 10 la 16% va bulversa piata, spun reprezentantii agentiilor imobiliare. Efectele anticipate, pe termen scurt, sunt de crestere a preturilor. "Dupa adoptarea acestei masuri se vor inregistra majorari de preturi pe piata imobiliara pentru ca oamenii vor dori sa-si acopere eventualele pierderi adaugand la pret si valoarea impozitului. In acest fel, tendinta de crestere a preturilor se va accentua, peste ceea ce era deja estimat", ne-a declarat Liviu Ureche, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare.

Dupa primul soc, investitorii vor gasi insa solutii pentru a diminua efectele noilor impozite. In acest sens, se va incerca revanzarea imobilelor la preturi apropiate celor de cumparare. "Vor exista intelegeri prin care vanzatorii vor incerca sa impuna un pret care sa le dea posibilitatea de a plati un impozit foarte mic", a explicat Cristi Mazarache, adminsitratorul firmei Garanta Imobiliare. Aceasta metoda nu va sta in picioare atunci cand cumparatorul intentioneaza la randul sau sa revanda imobilul. El va dori ca in acte sa figureze pretul real pentru a putea vinde cu un impozit rezonabil.

Daca in privinta impozitarii tranzactiilor efectuate de persoanele juridice specialistii sunt de parere ca "este o masura normala, chiar daca va debusola piata", in cazul impozitarii tranzactiilor efectuate de persoanele fizice, opinia generala este ca aceasta "este total neindicata". Efectele introducerii impozitarii pe tranzactiile persoanelor fizice vor fi sezizabile atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. "In prima faza, proprietarii vor incerca sa vanda inainte de introducerea impozitului pentru a nu le afecta venitul si astfel se va ajunge la o scadere a preturilor. Ulterior, piata se va reechilibra dupa ce oamenii se vor obisnui cu gandul", ne-a declarat Alexandru Nitescu, directorul Departamentului Terenuri/Investitii din cadrul companiei Regatta.

Introducerea impozitelor pe tranzactiile imobiliare nu va avea insa efecte vizibile in privinta investitiilor straine. Pentru ca Romania ramane in continuare o piata atractiva, cu un mare potential de crestere si, in consecinta, de castig, specialistii in domeniul imobiliar nu prevad o schimbare de tactica a investitorilor straini. "Nu va exista o tendinta de retragere de pe piata a investitorilor. Pentru straini, a investi pe piata imobiliara din tara noastra ramane o afacere profitabila pentru ca tendinta generala este de crestere a preturilor si nu au nimic de pierdut. Ei sunt oricum obisnuiti cu astfel de impozite existente pe toate pietele europene. Poate nu vor mai avea castiguri la fel de mari, dar profiturile vor fi suficient de atractive pentru a nu se retrage de pe piata romaneasca", ne-a precizat Liviu Ureche.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.