Conflictul armat din zona Orientului Mijlociu are un efect devastator in afacerile locale, PIB-ul Israelului fiind estimat la o valoare cu 2% mai mica decat cea preconizata initial

Companiile din nordul Israelului au pierdut 4,6 miliarde de sekeli (aproximativ 1,1 miliarde de dolari), in timpul celor 33 de zile de lupte intre Israel si Hezbollah, a anuntat, luni, Asociatia Ramurilor Industriale din Israel, transmite NewsIn. In total, PIB-ul Israelului ar putea sa scada cu 1,9%, sau 11,5 miliarde de sekeli, in anul 2006, din cauza razboiului, estimeaza reprezentantii asociatiei.

Cu toate acestea, se estimeaza ca va exista o crestere de 0,8%, au mai precizat reprezentantii aceleiasi asociatii. Estimarile grupului sunt mai pesimiste decat cele ale guvernului israelian, care considera ca pierderile directe din razboi sunt de pana la sapte miliarde de sekeli. Banca Israelului considera ca pierderile economice directe, din turism si activitati industriale, se cifreaza la cinci miliarde de sekeli, adica pana la 1% din produsul intern brut estimat.

Reprezentantii Manufacturers Association considera ca aceste cifre sunt cauzate de pierderile din fabricile din nordul Israelului, din ferme, din afaceri si din turism. Numarul mic de turisti straini in Israel si incetarea completa a tuturor activitatilor turistice in nordul Israelului se adauga la pierderi.

"Strategia de refacere dupa pierderile din razboi, in partea de nord a tarii se bazeaza pe incurajarea turismului in zona respectiva si pe suspendarea taxelor municipalitatii pentru afaceri, pentru o perioada de pana la sase luni", a declarat presedintele Manufacturers Association, Shraga Brosh.

Lista pagubelor nu include si pierderea comenzilor sau a clientilor viitori si nici pierderile la nivel de infrastructura la fabricile lovite de rachetele Hezbollah. "Mare parte din cresterea asteptata, in perioada de refacere, va proveni din sectorul industrial si din cel al constructiilor", a adaugat Brosh, care a atras atentia asupra renovarilor si ciclurilor intensificate de productie, destinate sa acopere timpul de lucru pierdut. "Cererea accentuata de echipamente de securitate si materiale de constructii va stimula cresterea", a mai mai declarat Brosh.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.