Cu ajutorul unui telefon conectat la Internet si a unei platforme VoIP barierele comunicarii dispar. Peste 100 de milioane de persoane folosesc softuri precum Skype pentru a comunica gratis sau la tarife reduse.Confruntate cu noul val tehnologic, companiile de telefonie fixa si mobila au fost nevoite sa-l inglobeze

Furnizorii de telefonie fixa si mobila se confrunta cu o mare provocare: VoIP (Voice over Internet Protocol), adica telefonia prin internet. Aceasta are un avantaj coplesitor - este gratuita. Persoane care detin un calculator si o conexiune la internet pot sa vorbeasca cu oricine are aceleasi conditii, din orice colt al globului. Fara nici un cost suplimentar in afara de pretul conexiunii de net si avand avantajul, daca are si o webcam (o camera video), sa isi vada interlocutorul.

In fruntea noului val se afla Skype, un program cu peste 100 de milioane de useri, care a ajuns acum la versiunea 2.50. Sesizand potentialul acestui serviciu, in trena Skype s-au inscris si gigantii web-ului: Google si Yahoo.

Totul a inceput cu chating-ul pe internet, pentru care, in faza initiala, utilizatorii plateau. Apoi acesta a devenit gratuit si s-a consemnat o explozie a provider-ilor de astfel de servicii, precum Yahoo Messenger (cel mai folosit dintre ele), Mirc , MSN , ICQ si AIM Messenger. A urmat serviciul de voce, care a fost curand dublat de cel video motiv pentru care VoIP inseamna, mai nou, Video over Internet Protocol. Apoi Skype a continuat drumul cu un telefon ce seamana cu un aparat fix traditional ce se conecteaza la portul USB al calculatorului si, mai apoi cu un telefon wireless, ce nu mai are nevoie de conectare prin cablu si prin care utilizatorul poate sa se miste pe o raza de 300 de metri fata de calculator.

Furnizorii de telefonie, nevoiti sa colaboreze cu cei de VoIP

In ultimii ani servicile de comunicare bazate pe Internet si pe telefonia mobila au inregistrat o crestere exploziva, anuntand aparitia de noi tehnologii care sa usureze si sa imbunatateasca metodele de comunicare de la distanta.

La sfarsitul lunii mai, India a devenit a cincea tara din lume in topul utilizatorilor cu peste 100 de milioane de persoane care folosesc serviciile de telefonie mobila, conform declaratiilor lui Dayanidhi Maran, ministrul indian al Tehnologiei si Informatiei. India a intrat astfel intr-o companie selecta care cuprinde China, SUA, Japonia si Rusia, tari care au deja peste 100 de milioane de utilizatori mobili.

Cam aceleasi tari conduc si in topul utilizatorilor de internet, ceea ce inseamna ca utilizarea internetului ca mijloc de comunicare vocala si video devine un concurent serios pentru companiile de telefonie. In lupta cu acest mod de comunicare, furnizorii de telefonie fixa sau mobila nu pot sa raspunda decat prin servicii specializate sau prin colaborarea cu acestea. Gratis nu se poate vorbi decat de la un calculator la altul.

Asa ca, pentru a profita cat de cat de noul val, companiile au acceptat sa colaboreze cu Skype si sa accepte ca un apel de pe un calculator sa poata ajunge pe un telefon fix sau mobil. Astfel, Skype obtine o mobilitate mai mare a serviciului, iar furnizorii de servicii telefonice un tarif local. Mai precis, un roman din Bucuresti, posesor de card, isi poate crea un cont la Skype si sa sune, pe mobil, un american din Los Angeles. Apelul nu il va costa cat unul international, ci cat unul local, de pe un telefon fix din Los Angeles pe mobil, traseul transatlantic, prin intermediul internetului fiind gratuit.

Skype are 100 de milioane de utilizatori

Persoanele interesate sa efectueze convorbiri internationale au posibilitatea de a folosi in momentul de fata serviciile mai multor companii care ofera convorbiri gratuite sau la preturi minimale.
Compania Skype ofera celor peste 100 de milioane de utilizatori patru tipuri de servicii de comunicare: SkypeIn, SkypeOut, Skype Voicemail si Skype SMS.

Prima optiune permite utilizatorilor serviciilor companiei sa intretina o convorbire gratuita intre doua computere conectate la internet. Cel de-al doilea permite efectuarea de apeluri catre liniile de telefonie clasice si catre telefoanele mobile la un nivel de tarifare redus. Serviciul de Voicemail recepteaza toate apelurile efectuate catre utilizatorii serviciilor companiei cand acestia sunt ocupati. Optiunea SMS permite tramsmiterea de mesaje scrise catre alte persoane care folosesc Skype, fara costuri suplimentare.

MINO Wireless muta VoIP pe mobil

MINO Wireless este prima companie care a lansat serviciile de tip VoIP pentru telefoanele mobile. Softul MINO este compatibil cu aproape toate tipurile de telefoane mobile si permite utilizatorilor mobili de pe tot mapamondul sa efectueze convorbiri internationale cu costuri foarte mici. Pentru a folosi tehnologia oferita de companie, utilizatorii trebuie sa aiba un telefon care se permita accesul la internet care va fi conectat ulterior la infrastructura Voice-Over-IP, pentru a beneficia de convorbiri internationale cu 70% mai ieftine.

"Oamenii au fost retinuti in a efectua convorbiri internationale pentru mult timp, datorita costurilor foarte mari. Preferau sa astepte sa ajunga la locul de munca sau acasa pentru a suna in strainatate, datorita planurilor de tarifare accesibile. Acest lucru s-a schimbat odata cu aparitia grilelor de tarifare accesibile pentru telefonia mobila", a declarat Jing Liu, CEO al MINO.

O alternativa la comunicarea traditionala, cartelele preplatite

Companiile furnizoare de telefonie fixa si Internet au sesizat oportunitatea axarii pe convorbirile internationale si au emis cartele speciale prin care utilizatorii pot vorbi in strainatate mai ieftin.Un astfel de card este ASTRAL CARD de 5 euro, prin care posesorii pot vorbi in strainatate pana la 62 de minute. Cartela are valabilitate trei luni din momentul activarii, iar taxarea se face la opt secunde dupa primul minut. Prin folosirea unui numar de acces, costul tarifelor internationale se diminueaza cu 2 centi/minut.

Un alt serviciu pre-platit care ofera posibilitatea romanilor de a vorbi ieftin in strainatate este "VORBESTE.COM" accesibil oricarei persoane din Romania, prin intermediul card-urilor "VORBESTE.COM" de . Cu ajutorul acestei cartele, utilizatorii pot vorbi cu 10 centi/ minut din Romania in SUA sau Canada.

In Romania exista extrem de numeroase astfel de carduri. Pentru a folosi unul trebuie sa ai acces la un telefon - fix, mobil sau chiar public, si sa formezi un cod numeric inscris pe card pentru a accesa contul tau de convorbiri.

Avantajele si dezavantajele VoIP

Utilizarea serviciilor de tip VoIP inseamna o reducere a costurilor, in special pentru convorbirile internationale intreprinse intre distante foarte mari.

Totodata o retea integrata care combina serviciile de voce cu cele de date conduce la o mai mare standardizare si la o investitie mai putin costisitoare in echipamente. Telefonia IP ofera suport pentru aplicatii multimedia si multiservice, avantaje inexistente in telefonia clasica.

Tinand cont ca tehnologia VoIP a aparut in urma cu cinci ani, deocamdata accesul la acest tip de serviciu este ingreunat de anumite deficiente de functionare. Eventualele probleme care pot aparea la utilizarea internetului, pot duce la intreruperea unei convorbiri internationale. Un alt neajuns este acela ca nu ai acces la numerele de urgenta, gen 112 sau 911.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.