La inceputul saptamanii trecute, ministrul de Finante din Slovacia s-a angajat sa isi dea demisia daca tara sa nu va putea adopta euro pana in 2009. Citat de Financial Times, Jan Pociatek a declarat: "Este responsabilitatea mea personala sa ma tin de angajamentul luat referitor la adoptarea euro".
Pociatek a declarat ca prioritatea sa principala este sa mentina deficitul bugetar sub limita de 3% stabilita prin criteriile de la Maastricht. Daca apar cheltuieli suplimentare, ele nu vor fi facute pe seama maririi deficitului, ci se va accepta eventual o reducere a ritmului de crestere economica sau se va incerca limitarea cheltuielilor din sectorul de stat. Slovacia spera sa fie prima tara din grupul Visegrad (din care mai fac parte Polonia, Ungaria si Cehia) care va introduce moneda europeana.

Ungaria si Cehia planuiesc sa adopte moneda unica in 2010, in vreme ce Polonia nu a stabilit inca o data oficiala.

Dintre noile state membre UE, Slovenia va fi prima care va inlocui moneda nationala cu euro, transformare planuita sa aiba loc in ianuarie 2007. Malta, Cipru si Estonia planuiesc sa intre in zona euro un an mai tarziu, in ianuarie 2008. Letonia intentiona si ea sa adere in ianuarie 2008, dar se pare ca aceasta data va trebui amanata cu un an. Lituania deocamdata nu are acceptul de a adopta euro, datorita opozitiei Bancii Centrale Europene si a Comisiei, cauzata de ratarea tintelor de inflatie. Tara nu va putea adopta euro mai devreme de 2009.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.