Ministrul economiei, Codrut Seres, vrea ca Hidroelectrica sa taie un miliard de KWh din livrarile de electricitate catre cele trei companii care exporta, ATEL, EFT si EGL, crescand simultan si preturile de furnizare

"Pe mine ma deranjeaza foarte mult contractele de export de energie ale Hidroelectrica si am cerut o renegociere. Daca am putea sa mai taiem un terrawatt(un miliard de kWh-n.r.) din cantitatea care se duce la export as fi foarte multumit", a declarat, pentru NewsIn, ministrul economiei.

Codrut Seres a mai spus ca, in prezent, Hidroelectrica are incheiate trei contracte de export cu ATEL, EFT si cu EGL. "Vreau sa crestem preturile de vanzare si sa scadem cantitatea livrata. Incepand de anul trecut am scazut exportul cu un terrawatt, de la patru la trei terrawati. Acum vreau sa taiem cat mai mult", a adaugat ministrul.

Oficialul Ministerului Economiei si Comertului (MEC) a adaugat ca a cerut conducerii Hidroelectrica, in urma cu aproximativ o luna de zile, ca pentru programul de iarna 2006-2007 sa aiba in vedere reducerea cantitatilor de energie livrata la export cu aproximativ 400 de GWh (400 de milioane de KWh), acesta fiind necesarul stabilit in acel moment. Seres a mai afirmat ca producatorul de energie hidro a trimis deja celor trei companii notificari cu privire la intentia de renegociere a contractelor de export.

Referitor la necesarul de carbune pentru perioada rece, ministrul a spus ca in sistem nu exista un deficit de carbune, dar ca nu sunt constituite inca stocurile pentru iarna. "Trebuie sa am o intalnire cu presedintele ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, n.red.) pentru ca mi-e foarte clar ca in momentul de fata mergand la capacitate maxima termocentralele nici nu o sa-si poata constitui stocuri, la lignit ma refer. La huila, o rezolvam prin importuri. De aceea ma gandesc ca termocentralele sa reduca o saptamana - doua productia pe lignit pentru ca nu trebuie mai mult pentru constituirea stocurilor", a explicat ministrul.

Oficialul MEC a adaugat ca Electrocentrale Deva va importa circa 300.000 de tone de huila pentru acoperirea consumului din perioada rece.

Hidroelectrica a produs anul trecut 20 TWh, record de energie electrica, acoperind 33,7% din totalul livrarilor in sistemul energetic national. Pentru primele sase luni ale anului in curs, compania care produce cea mai ieftina electricitate din tara a anuntat o cifra de afaceri de 1,125 miliarde lei si un profit de 178,21 milioane de lei.

Wall-Street

Sursa: Wall-StreetTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.