Romania devine o baza tot mai solida pentru afacerile strainilor, fie ca sunt europeni, de peste Ocean sau indieni. Iar cresterea constanta a pietei de farmaceutice din tara noastra nu are cum sa treaca neobservata in ochii gigantilor din industrie

Ranbaxy Laboratories Ltd., cel mai mare producator de medicamente din India, a anuntat ieri ca isi va vinde fabrica de medicamente din Cashel, Irlanda, pentru a se concentra mai mult asupra operatiunilor derulate in tara noastra.

Indienii de la Ranbaxy au explicat aceasta miscare prin castigurile mai mari pe care le aduce afacerea lor din Romania, fondurile obtinute din vanzarea fabricii irlandeze urmand a fi folosite pentru consolidarea operatiunilor derulate la producatorul Terapia din Cluj. Desi oficialii companiei indiene nu au oferit mai multe detalii privind aceasta miscare, au mentionat ca doresc sa faca din Romania punctul de legatura dintre piata Europei Occidentale si cea din fostele tari URSS.

Ranbaxy a achizitionat la inceputul acestei primaveri producatorul local Terapia, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 324 milioane de dolari. Oficialii companiei indiene au declarat atunci ca isi doresc sa ajunga a cincea companie de profil din lume bazandu-se si pe Terapia, obiectivul Ranbaxy fiind atingerea unor vanzari de doua miliarde de dolari pana in 2007.

Producatorul de medicamente Terapia a anuntat la inceputul lunii aprilie inregistrarea, in primul trimestru al acestui an, unui record absolut de vanzari in istoria companiei. Astfel, nivelul vanzarilor pe primul trimestru al acesui an a crescut cu 30% fata de perioada similara a anului precedent, vanzarile interne inregistrand o crestere de 70%, pana la 25 milioane de dolari. Reprezentantii Terapia au estimat o crestere a nivelului de vanzari estimat pentru 2006 la 110 milioane de dolari, cu 40 % mai mult decat in 2005. Portofoliul companiei include unele dintre cele mai cunoscute si apreciate branduri romanesti ca: Faringosept, Aspacardin, Artoflex, Paduden sau Aspenter.

Producatorii indieni de medicamente se extind in Europa

Nicholas Piramal Ltd., un important producator indian de medicamente, a ajuns in iunie la un acord privind preluarea unei fabrici de medicamente detinuta de gigantul american Pfizer Inc. in Marea Britanie. Preluarea fabricii Pfizer de la Morpeth (nord-estul Angliei) ar urma sa sporeasca veniturile Nicholas Piramal cu 350 milioane dolari in urmatorii cinci ani. Acordul include insa o prevedere conform careia Pfizer va continua sa cumpere medicamente produse la fabrica de la Morpeth pana in anul 2011. Data in functiune in anii 1960, fabrica de la Morpeth produce analgezice, medicamente pentru artrita si ulcer.

Aceasta este a treia achizitie derulata de Nicholas Piramal in Anglia. In anul 2004, compania indiana a preluat activitatile de anestezice ale grupului Rhodia, iar in luna decembrie 2005 a preluat Avecia Pharmaceuticals. In ultima vreme, companiile indiene din sectorul farmaceutic au demarat un adevarat sir de achizitii pe pietele externe. La inceputul acestui an, cel mai mare producator de medicamente din India, firma Ranbaxy Laboratories, a preluat trei producatori europeni de medicamente, printre care s-a numarat si producatorul roman Terapia, in timp ce rivalul Dr Reddy a preluat producatorul german de medicamente Betapharm.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.