In sedinta de tranzactionare de joi de la Bursa de Valori Bucuresti s-au realizat tranzactii cumulate in valoare de 34,9 milioane lei, lichiditatea fiind in crestere vizibila, arata analiza zilnica intocmita de SIF Broker SA. Desigur, din nou actiunile societatilor de investitii financiare au fost in mare parte responsabile pentru aceasta crestere, insa si tranzactii mai importante in cazul SNP (cu acest emitent s-au realizat transferuri in valoare de 4,6 milioane lei) au contribuit la atingerea acestui prag valoric. Acest aspect este unul imbucurator pentru perioada de vara in care ne aflam, caracterizata de obicei de o relaxare a activitatilor investitionale.

Daca la acest capitol al lichiditatii s-a constatat o apreciere semnificativa, la capitolul preturi de tranzactionare aprecierea a fost una moderata, insa de notat avand in vedere evenimentele petrecute in cursul diminetii in Marea Britanie, care au condus majoritatea indicilor bursieri din Europa in zona negativa . La Bucuresti, aprecierile pe cei trei indici calculati de BVB au fost de 0,88% in cazul BET, 0,63% in cazul BET-C, iar indicele BET-FI a crescut cu 0,58%, pana la nivelul de 44.518 pc.

Societatile de investitii financiare au prilejuit din nou cele mai importante transferuri de actiuni, in valoare cumulata de aproximativ 20,4 milioane. Cel mai tranzactionat titlu din grupul celor cinci a fost SIF2, cu un volum al zilei de 3,2 milioane actiuni, in valoare de aproximativ 6,5 milioane lei. Dupa o deschidere de sedinta la 2,02 lei, pe usoara scadere, titlul s-a apreciat constant si ca urmare a lipsei unor ordine de vanzare mai consistente. S-a ajuns in jurul orei 12 la un maxim al zilei de 2,07 lei/actiune, de la acest nivel cotatia revenind pana la pretul de 2,04 lei/actiune, inregistrat la inchidere.

Cresterea a fost de 0,99% in acest caz pe date zilnice. SIF5 a fost tranzactionat intre 2,52 si 2,58 lei/actiune, cele 2,2 milioane actiuni tranzactionate in aceasta zi contribuind cu 5,5 milioane lei la valoarea zilnica a tranzactiilor. Inchiderea zilei a fost la pretul de 2,54 lei, adica o apreciere de 0,40% pe date zilnice. SIF3 a stabilit un pret de referinta de 2,04 lei/actiune, cu o apreciere zilnica de 0,49%, SIF4 a incheiat si el pozitiv ziua, la nivelul de 1,46 lei/actiune, iar SIF1 s-a apreciat usor, cu 0,43%, pana la pretul de inchidere de 2,34 lei/actiune.

Cu actiunile BRD s-au realizat tranzactii in valoare de 1,15 milioane lei, mai mult de 65.000 actiuni fiind tranzactionate joi. Inchiderea consemna un pret de referinta de 17,6 lei/actiune, in crestere cu 1,15% comparativ cu ziua de miercuri. Tranzactiile cu actiuni TLV s-au realizat intre 1,07 si 1,08 lei/actiune, insa volumul tranzactionat joi, de 1,8 milioane actiuni, a fost unul in scadere. Ultimul pret al zilei a fost de 1,08 lei/actiune, neschimbat fata de inchiderea de miercuri. SNP s-a apreciat cu aproximativ 1%, iar cresterea a venit pe fondul unor tranzactii consistente din punct de vedere valoric. RRC s-a apreciat si el cu 0,98%, pana la 0,0823 lei/actiune. Cu actiunile Broker Cluj, societate de servicii si investitii financiare, s-au realizat tranzactii in valoare de 525.000 lei, iar pretul a variat intre 1,35 lei si 1,37 lei/actiune.

Silviu TURC
Departamentul Tranzactionare SSIF BROKER SA


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.