Mugur Isarescu gandeste o noua tinta de inflatie. Daca, in urma cu o luna, la rectificarea bugetara, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei anunta o tinta de inflatie de 6,8%, in aceste zile se pare ca oficialul urmareste un nivel inferior, de 6,2%, conform unor apropiati ai BNR. Acestia pun revizuirea pe seama influentelor taxei de viciu, care, initial, au fost mult supraevaluate. Daca autoritatile se asteptau ca taxa pe viciu sa contribuie la cresterea inflatiei cu 1-1,1%, efectul scumpirilor pare, spun sursele amintite, ca va fi mult mai mic.

Posibila accentuare a procesului de dezinflatie

Procesul de dezinflatie a continuat, in primele sase luni ale acestui an, astfel ca inflatia inregistrata la sfarsitul lunii iunie, fata de decembrie 2005, a fost de 2,67%, comparativ cu 4,1% in iunie 2005, fata de decembrie 2004. Daca pe primele sase luni ale anului trecut, rata medie lunara a fost de 0,7%, in aceeasi perioada a acestui an, inflatia medie lunara a fost de doar 0,4%. "Deja am intrat intr-o stare de normalitate, compensand, oarecum, cu inflatia de doua cifre din anii trecuti. tinand cont de faptul ca pe sase luni inflatia a fost de 2,67%, este foarte posibil sa ne incadram in tinta de inflatie prognozata de Banca Centrala", ne-a declarat, ieri, fostul ministru al finantelor Ionut Popescu.
Simona SIMIONESCU , Dana Banzea


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.