Codul fiscal pentru 2007 aduce un impozit progresiv in functie de valoarea imobilului.

Noul Cod fiscal stabileste cote diferentiate de impozit pe venitul din tranzactii imobiliare, in functie de valoarea imobilului. Pentru constructiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum si pentru terenurile de orice fel fara constructii, dobindite intr-un termen de pina la 3 ani inclusiv, se plateste un impozit de 3% daca valoarea tranzactiei nu depaseste 200.000 de lei (aproximativ 57.142 de euro).

Ce depaseste 200.000 de lei se taxeaza cu 6.000 de lei, la care se adauga 2% din valoarea care depaseste suma-etalon. Pentru imobilele dobindite la o data mai mare de 3 ani, impozitul va fi de 2% pina la valoarea de 200.000 de lei inclusiv. Ce trece peste 200.000 de lei se impoziteaza, dupa modelul de mai sus, cu 4.000 de lei plus 1%.

Pragul de jos

Impozitul se calculeaza la valoarea declarata de parti in actul prin care se transfera dreptul de proprietate. In cazul in care valoarea declarata este inferioara valorii orientative stabilite prin expertiza intocmita de Camera Notarilor Publici, impozitul se va calcula la aceasta valoare.

Camerele Notarilor Publici vor actualiza, o data pe an, expertizele privind valoarea de circulatie a bunurilor imobile care vor fi comunicate la directiile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice.

Reguli noi la mostenire

Pentru transmisiunea dreptului de proprietate si a dezmembramintelor acestuia cu titlul de mostenire nu se datoreaza impozit daca succesiunea este dezbatuta si finalizata in termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. In cazul nefinalizarii procedurii succesorale in termenul prevazut mai sus, mostenitorii datoreaza un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale. Impozitul nu se datoreaza la reconstituirea dreptului de proprietate in temeiul legilor speciale.

Nu se plateste impozit nici la dobindirea dreptului de proprietate cu titlul de donatie intre rude pina la gradul al III-lea inclusiv, precum si intre soti.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.