Euro a scazut ieri cu inca aproape 150 de lei, ajungand la 36.839 lei, un nivel la care jucatorii de pe piata valutara nu se asteptau nici in noiembrie si decembrie 2004, cand euro o lua bine la vale, pierzand si 600-800 de unitati pe zi. Daca, luni, dealerii bancilor sperau ca vor da ochii cu Banca Centrala si-i vor vinde euro la un pret mai bun, BNR nu s-a prezentat ieri la intalnire. Prin urmare, sperantele cum ca euro nu va cobori mult sub 37.000 lei gratie Bancii Centrale au fost mai degraba inlocuite cu un joc al nervilor. Dealerii s-au resemnat cu ideea ca BNR va prefera sa-i ia prin surprindere, nearatandu-se interesata sa cumpere valuta la nivelurile la care ar vrea bancile, insa nici acestea nu s-au lasat mai prejos, continuand sa apese pe acceleratie, in sensul aprecierii leului pana cand vor atinge "punctul sensibil" al Bancii Centrale.

Prin urmare, dealerii bancilor anticipeaza ca euro va scadea constant si in zilele urmatoare, cu 50-120 de lei pe zi, avansand pentru saptamana viitoare niveluri de 36.000-36.300 lei pentru un euro. "In mod cert, nu vom asista la deprecieri masive, de 300-400 de lei pe zi", spune un dealer. Insa nici perspective de revigorare a cursului euro nu sunt, atat timp cat Banca Centrala nu va veni sa cumpere valuta. "Pariul cel mare este interventia BNR. Cei care in mod obisnuit ar trebui sa cumpere euro nu considera ca nivelul la care s-a ajuns este un curs bun si asteapta in continuare sa vada pana unde va scadea moneda europeana. Deci Banca Centrala este principalul cumparator de valuta care se intrevede pe piata", concluzioneaza dealerul unei banci.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.