De la 1 septembrie, leul va fi deplin convertibil

BNR va emite o norma prin care strainii vor putea cumpara titluri de stat emise in lei. Leul va deveni deplin convertibil de la 1 septembrie. Strainii vor putea imprumuta statul roman.

O ultima etapa a liberalizarii contului de capital inaintea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana urmeaza sa se produca la 1 septembrie 2006. Strainii vor putea achizitiona titluri de stat pe termen scurt denominate in lei, a spus pentru Bloomberg News, viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, fapt ce va face ca moneda nationala sa devina deplin convertibila.

Titlurile de stat sint inscrisuri ale Ministerului Finantelor si exprima dreptul celui care le cumpara de a pretinde o anumita suma de bani (creanta) emitentului. Practic, prin intermediul acestora, statul atrage sume de bani. Titlurile de stat sint purtatoare de dobinda, care ramine neschimbata. Creanta este garantata in mod expres si neconditionat de catre stat, ceea ce face ca riscul de neplata sa fie nul. Accesul liber al nerezidentilor la instrumente monetare denominate in lei, la derivative si la tranzactionarea acestora marcheaza indeplinirea a inca unui angajament luat de Romania fata de UE privind libera circulatie a capitalurilor.

Bani pentru finantarea deficitului

Randamentele mai ridicate fac atractive titlurile de stat romanesti pentru straini. Ministerul Finantelor nu a mai emis insa titluri, deoarece resursele bugetului s-au dovedit suficiente. Situatia s-ar putea schimba.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.