Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR) considera ca privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) ar trebui amanata deoarece statul roman ar avea numai de pierdut in urma acestei tranzactii, considere presedintele UNPR, Marian Peter Milut

"Prin CEC se vor derula fondurile structurale in valoare de 10 miliarde de euro pe care tara noastra le va primi pentru agricultura de la Uniunea Europeana, deoarece este singura banca din Romania care are o retea foarte dezvoltata in mediul rural. CEC are astfel un potential imens si reprezinta o lovitura pentru compania care va reusi sa o preia", a declarat, citat de Rompres, Milut.

In opinia UNPR, valoarea pe piata imobiliara a activelor depaseste ofertele care s-au facut pentru CEC. De asemenea, timpul necesar pentru a deschide circa 1.000 de sucursale, cate are CEC, este de circa zece ani, motiv pentru care achizitia CEC va reprezenta o adevarata lovitura. Presedintele UNPR a precizat ca valoarea CEC este de cel putin un miliard de euro, pretul estimat pentru care ar putea fi vanduta banca, de 500 milioane de euro, fiind considerat subevaluat.

"Indiferent ce banca va prelua CEC, fie OTP Bank, fie National Bank of Greece, nu avem de-a face cu o privatizare propriu-zisa, ci o vanzare catre un alt stat, ca in cazul Romtelecom, cele doua banci care concureaza fiind si ele niste CEC-uri in Ungaria si Grecia", a explicat Milut.

Acesta considera ca Ministerul Finantelor Publice a derulat defectuos procesul de privatizare, ministrul Sebastian Vladescu mentinand procedura desi aceiasi investitori s-au prezentat in faza a doua a competitiei pentru preluarea CEC.

Solutia ar putea fi, in viziunea presedintelui UNPR, crearea unui fond de investitii cu participatie romaneasca care sa administreze 25% din CEC, urmand ca in doi ani sa se ia sau nu decizia privatizarii. "Astfel riscam sa ajungem ca CEC sa apartina unor cetateni straini, cum este si cazul Bancii Comerciale Romane, o alta privatizare defectuoasa. Erste Bank a realizat emisiuni de obligatiuni pentru a achizitiona BCR, deci banca apartine cetatenilor din Austria", a conchis Milut.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.