Dezvoltarea sistemului bancar din Romania a fost, in ultimii ani, "spectaculoasa", prin dinamica rapida a creditarii sustinuta de o crestere economica puternica si de perspectiva integrarii europene, arata ultimul raport publicat de banca greceasca Eurobank. Analiza bancii elene mentioneaza ca expansiunea creditului in Romania a inceput din 2001, situatie similara cu cea inregistrata in Bulgaria.

O alta asemanare cu vecinii de la sud o constituie, in opinia analistilor Eurobank, criza sistemului bancar din anii 1999-2000. "Atat procesul de intensificare a intermedierii finaciare, cat si raportul dintre activele bancare si produsul intern brut au evoluat dupa criza din anul 1999", se arata in raportul bancii, citat de NewsIn.

Potrivit Eurobank, restructurarea sectorului bancar, inceputa in anul 2000, a presupus inchiderea celei mai mari banci din sistem, Bancorex, si privatizarea a mai multe banci. Alte doua efecte suplimentare ale privatizarii au fost deschiderea sectorului bancar romanesc la competitia externa si infuziile masive de capital din partea institutiilor internationale catre sectorul bancar autohton, conform economistilor bancii elene. "Principala caracteristica a cresterii creditarii in Romania, in perioada 1997-2006, este marea sa volatilitate", au apreciat analistii Eurobank. Imprumuturile oferite de banci au avut o traiectorie oscilanta, cu cresteri de 87% in martie 1997, scaderi de pana la 3% in martie 1998 si un nivel de 11% in martie 2000, potrivit Eurobank. De la sfarsitul anului 2001, aceste fluctuatii au incetat, iar expanisunea creditului a avut o rata de crestere constanta de 50% pe an, se arata in raportul bancii.

Potrivit Eurobank, restructurarea sectorului bancar, inceputa in anul 2000, a presupus inchiderea celei mai mari banci din sistem, Bancorex, si privatizarea a mai multe banci. Alte doua efecte suplimentare ale privatizarii au fost deschiderea sectorului bancar romanesc la competitia externa si infuziile masive de capital din partea institutiilor internationale catre sectorul bancar autohton, conform economistilor bancii elene.

"Principala caracteristica a cresterii creditarii in Romania, in perioada 1997-2006, este marea sa volatilitate", au apreciat analistii Eurobank. Imprumuturile oferite de banci au avut o traiectorie oscilanta, cu cresteri de 87% in martie 1997, scaderi de pana la 3% in martie 1998 si un nivel de 11% in martie 2000, potrivit Eurobank. De la sfarsitul anului 2001, aceste fluctuatii au incetat, iar expanisunea creditului a avut o rata de crestere constanta de 50% pe an, se arata in raportul bancii.

Bulgarii prefera moneda nationala mai mult

In opinia analistilor Eurobank, cel mai semnificativ indicator pentru evolutia sistemului bancar este marirea proportiei imprumuturilor acordate gospodariilor in totalul imprumuturilor de la 5,7% in 2000, pana la 35,2% in 2005, in timp ce creditele acordate firmelor a scazut de 76,8% la 53,6%. Scaderea importantei intreprinderilor de stat se reflecta si in declinul creditelor acordate firmelor detinute de stat de la 14,5% in anul 2000 la 5% in anul 2005.

Sistemul bancar romanesc se diferentiaza de cel bulgar prin preferinta accentuata pentru creditele luate in valuta, atat de firme cat si de populatie, conform Eurobank. Avand in vedere ca 91% din imprumuturile acordate gospodariilor in moneda straina sunt pe termen mediu si lung, aceasta mareste gradul de expunere, considera analistii bancii grecesti, insa situatia poate fi echilibrata prin faptul ca 82% din depozitele populatiei erau in moneda nationala, potrivit ultimelor date la care banca greceasca a avut acces.

Competitia scade dobanzile

Raportul mentioneaza ca intensificarea competitiei din sectorul bancar a rezultat in diminuarea ratei dobanzilor de la 15%, cat era in 1998, la 7,3% la sfarsitul anului 2004. "Aceasta reducere ar putea avea implicatii foarte importante pe termen lung avand in vedere ca mai mult de 70% din profiturile bancilor provin din dobanzi", au apreciat economistii Eurobank.

In opinia economistilor eleni, depozitele constituite in lei pot finanta fara probleme imprumuturile in lei, insa situatia este inversa in cazul monedelor straine, acolo unde exista depozitele in valuta nu acopera creditarea. "Cresterea imprumuturilor in valuta a fost facilitata de infuziile de capital si de creditele pe termen scurt luate din strainatate, ceea ce a dus la o pozitie negativa a activelor straine. De aceea, o inversare a apetitului de risc al investitorilor straini in ceea ce priveste activele romanesti poate expune sistemul bancar la riscuri serioase", se arata in raportul bancii.

Chiar si in aceste conditii, sectorul bancar romanesc pare bine plasat pentru a putea beneficia de imbunatatirea cadrului macroeconomic, conform Eurobank. Analistii eleni estimeaza o crestere a cererii de imprumuturi, sau chiar o accelerare sustinuta de venituri mai mari si de convergenta la standardele de viata de ale Uniunii Europene, iar bancile au pe termen scurt posibilitatea sa satisfaca aceasta crestere. Raportul avertizeaza ca intensificarea competitiei poate duce la relaxarea conditiilor de creditare si la o gestiune defectuoasa a riscului asociat unui credit acordat, astfel incat sa fie obstrcutionata capacitatea de crestere pe termen lung a bancilor.

EFG marseaza pe dezvoltarea proprie

Eurobank este prezent in Romania in calitate de actionar majoritar la Bancpost, la care detine 62,9% din actiuni. Banca elena s-a retras in semifinalele cursei pentru preluarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), argumentand an informarea adresata Bursei de Valori din Atena, ca doreste mai degraba sa dezvolte afacerea bancara pe care o controleaza, deja, in Romania, decat sa restructureze banca de economii a statutului.

"Incepem un nou plan agresiv de expansiune, nu doar prin reteaua din toata tara, ci si prin produsele sale. Astfel, ne straduim sa dezvoltam noi sucursale si noi produse pentru piata romaneasca", a declarat, saptamana trecuta, Nicholas Nanopoulos, directorul executiv al EFG Eurobank Ergasias.

Presedintele Bancpost, Mihai Bogza, a spus ca isi doreste o crestere rapida a cotei de piata, astfel incat volumul creditelor acordate exprimat in euro sa se dubleze pana la sfarsitul anului fata de nivelul anului 2005. "Am depasit un miliard euro la sfarsitul lui iunie si speram ca pana la sfarsitul anului sa fim undeva in jurul a 1,5 miliarde euro", a spus Bogza.

Bancile elene controlau, la finalul anului trecut, in Romania aproximativ 14,7% din activele bancare si 21% din activele bancilor straine, potrivit statisticilor bancii centrale.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.