Romanii au plasat in banci economii in lei si valuta in valoare de 30,9 miliarde lei (8,66 miliarde euro) in iunie, din care mai mult de jumatate (59,48%) sunt depozite in moneda nationala, arata statisticile bancii centrale, citate de NewsIn

Economiile populatiei in lei la sfarsitul lunii iunie erau de 18,38 miliarde lei, cele in valuta echivalau cu 12,53 miliarde lei, iar totalul plasamentelor romanilor ( 30,9 miliarde lei 8,66 miliarde euro) reprezenta 9,3% din produsul intern brut estimat (PIB) pentru acest an. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, cel mai mult au crescut depozitele tinute in moneda straina, si anume cu 24,4% (25,7% daca calculam in euro), in timp ce economiile in lei au crescut doar cu 18,9% (11% in termeni reali, daca scadem inflatia din acelasi interval), potrivit BNR.

In luna iunie, depozitele populatiei tinute in lei s-au majorat cu 2,1% fata de sfarsitul lunii mai, iar cele in valuta cu 3,1%. in luna precedenta, depozitele in lei cunoscusera o crestere mai rapida decat cele in moneda straina, si anume de 2,7%, fata de 2,1% pentru cele in valuta, arata datele BNR.

Din totalul economiilor populatiei, depozitele in lei detin ponderea principala, si anume 59,5%, iar cele in moneda straina restul de 40,5%. Totusi, ponderea economiilor populatiei in masa monetara este in scadere, ajungand la aproximativ 32%, deoarece masa monetara a crescut mai rapid, cu 28,1% intr-un an.

Creditul privat in lei s-a dublat in iunie, fata de anul trecut

Creditul in lei al populatiei si firmelor a crescut in luna iunie a anului 2006 cu 104,9% comparativ cu aceesi perioada a anului trecut. Cea mai rapida expansiune, in intervalul iunie 2005-iunie 2006, au avut-o imprumuturile in lei acordate populatiei (aproximativ 127%), in timp ce imprumuturile in moneda nationala pentru firme au crescut cu 89,3%. Ca urmare a restrictiilor impuse de BNR, creditul neguvernamental in valuta a crescut, in luna iunie a anului 2005, cu doar 23,8% comparativ cu perioada similara a anului trecut. imprumuturile in valuta pentru populatie s-au majorat, in luna iunie a anului curent, cu 48%, fata de acceasi luna a anului trecut, iar imprumuturile acordate persoanelor juridice au crescut cu 14,6%, in intervalul de timp analizat.

"Creditul a crescut prin toate componentele sale, atat in lei cat si in valuta. Este un semnal de ingrijorare pentru BNR si mareste posibilitatea ca la urmatoarea sedinta a bancii centrale sa avem o majorare de dobanda de politica monetara la 9,25%", a comentat economistul sef al ING Bank, Florin Catu. Dobanda de politica monetara este in prezent la nivelul de 8,75%

In luna iunie a anului curent, creditul guvernamental a crescut cu 5,7%, fata de luna precedenta, pana la nivelul de 76 de miliarde de lei noi. imprumuturile in lei s-au amplificat cu 6,4%, in timp ce imprumuturile in valuta s-au majorat cu 5%. in concluzie, creditul neguvernamental a crescut, in luna iunie a anului 2006, cu 56,2%, fata de luna similara a anului trecut.

Datoriile inregistrate de sectorul guvernamental prin creditele luat au scazut de la 9,566 de miliarde de lei noi, in luna mai a anului curent, la 9,113 miliarde de lei noi in luna iunie, in principal ca urmare a diminuprii disponibilitatilor in Contul General al Trezoreriei Statului.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.