Investitiile plasate in cele doua domenii aduc profituri peste dobinzile acordate de bancile romanesti. Una dintre metodele prin care o persoana dispunind de un capital redus isi poate inmulti banii este investitia pe piata de capital

Adrian Popovici, consultant de investitii autorizat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare pentru a desfasura activitati pe piata financiara, sustine ca populatia trebuie sa isi recapete increderea in fondurile de investitii, intrucit toate pietele internationale se bazeaza pe investitii "ale celor mici si in general pe termen lung". "Exista doua modalitati de a investi pe piata de capital. Una inseamna fonduri de investitii, care ofera anual o dobinda mai mare decit cea de la orice banca. Cealalta presupune contactarea unui broker si alcatuirea unui portofoliu", sustine Popovici.

"La terenuri este un moment de conjunctura, ele au crescut foarte mult si vor mai creste, pina se vor alinia la preturile celor de afara. Pe piata de capital este vorba despre o oportunitate pe termen lung. Legislatia pe fonduri s-a intarit, riscurile au scazut, iar controalele CNVM au devenit realitate, nu procese-verbale scrise pe o fata de masa", spune consultantul.

Randamente de 40%

Pentru a face o astfel de investitie, este necesara parerea unui broker, cu ajutorul caruia poate fi intocmit un portofoliu. "Nu se pun toate ouale intr-un singur cos, este prea riscant sa bagi toti banii in aceleasi actiuni. Momentan, sint ocazii bune in sectorul financiar-bancar si cu mare atentie in cel petrolier si cel al medicamentelor", a precizat consultantul.

Pentru anul trecut, Popovici sustine ca randamentul mediu al titlurilor clientilor sai a fost de circa 40% sau "chiar si mai mare, in unele cazuri". "CNVM face un lucru corect - nu ne permite sa promitem randamente mari cu care sa ne atragem clienti. Exista insa o serie de detalii care, puse cap la cap, aduc randamente bune. Banca Transilvania a dat actiuni gratuite, SIF-urile au avut un parcurs bun anul trecut, aproape ca s-au dublat, iar anul acesta, dupa o crestere accelerata de 60%, au scazut aproape de nivelul de la inceputul anului", spune Adrian Popovici.

Imobiliare: "locatia, locatia, locatia"

La polul opus, Liviu Ureche, Certified International Properties Specialist (specialist certificat in proprietati internationale), considera ca cea mai buna si mai sigura investitie, la aceasta ora, este in continuare cea in sectorul imobiliar. "Eu n-as separa momentul preaderare de cel postaderare, cred ca orice investitie in domeniul imobiliar este bine venita. Toata lumea stie ca investitia cea mai buna si mai sigura este cea imobiliara", sustine Ureche.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.