Urmatorul prag de 36.000 lei ar putea fi atins in urmatoarele doua luni

Euro a doborat ieri un nou record minim, coborand sub nivelul de 37.000 lei. Cursul comunicat de BNR a fost de 36.975 lei, cu 308 unitati mai putin decat nivelul inregistrat luni. Scaderea euro - care nu da semne sa se opreasca in curand - incepe sa semene cu un film de groaza pentru romanii care au salariile calculate in euro sau dolari, care sunt platiti cu cateva sute de mii mai putin de la luna la luna. Tot in randul celor care au de pierdut de pe urma aprecierii leului sunt si romanii care au conturi in valuta care daca si-ar schimba banii in lei, nu numai ca n-ar avea de castigat de pe urma dobanzilor, dar s-ar trezi si cu economiile in echivalent lei "subtiate" -mai mici chiar decat depunerile initiale. In randul celor care au de castigat se numara romanii care au contractat credite in valuta - care platesc rate din ce in ce mai mici (in echivalent lei) la banci, la fel si importatorii sau cei care vor sa cumpere produse din import pentru care trebuie sa plateasca mai putin.

Romanii care fie plang acum din cauza aprecierii leului, fie au motive de bucurie, au toate sansele sa ramana in aceeasi stare de spirit si in perioada urmatoare. Pentru ca este putin probabil ca tendinta de scadere a euro sa se inverseze in urmatoarele saptamani - spun dealerii. Ipotezele lansate de bancheri din vara anului trecut sunt confirmate de jucatorii de pe piata valutara zi de zi: Romania se confrunta cu intrari mari de valuta care sunt schimbate in lei.

Atata vreme cat supraoferta nu-si gaseste corespondent pe piata cererii, cursul valutar se duce din ce in ce mai jos. Dealerii bancilor sustin ca un curs de 36.000 lei pentru un euro nu iese total din calcul in urmatoarele 2 luni. Insa, pana atunci, jucatorii de pe piata valutara stau cu ochii ca pe butelie pe pragul de 36.500 lei pentru un euro. Ei sustin ca daca Banca Centrala va intinde si de aceasta data o mana salvatoare si va interveni pe piata valutara pentru a prelua surplusul de valuta, acest prag va fi atins in cateva saptamani. Daca nu, nu este exclus ca euro sa piarda inca 500 de unitati in fata leului chiar in zilele urmatoare. Insa, pana atunci, dealerii isi pun bazele intr-o "intalnire" cu BNR chiar astazi.

"Banca Centrala a intervenit in lunile trecute a doua zi dupa ce cursul coborase sub 37.000 lei in cursul sedintelor de tranzactionare. Maine (astazi - n.n.) nu este prea tarziu pentru o interventie a BNR", spun jucatorii de pe piata valutara. Insa, este la fel de adevarat ca daca ar vrea sa aiba un comportament greu de "dibuit" de banci, dealerii bancilor recunosc ca Banca Centrala ar putea sa-i pacaleasca si sa nu intervina pentru a prelua surplusul de valuta si, implicit, pentru a scoate cursul euro "din galeata". Despre motivele scaderii euro, dealerii sustin ca o parte din vina o poarta chiar bancile, care sunt obligate sa vanda valuta aferenta capitalului social si arunca pe piata, intr-o singura zi, zeci de milioane de euro. Alta presiune asupra cursului a fost exercitata si de vanzarile masive de dolari, care au aparut odata cu "atingerea unui curs bun la dolar" in urma anunturilor increzatoare ale guvernatorului bancii centrale americane care lasau sa se inteleaga ca declinul dolarului a luat sfarsit.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.