Zilele caniculare din ultima saptamana se resimt deja in activitatea agentilor economici. Iar previziunile meteorologice nu sunt deloc imbucuratoare nici pentru urmatorul interval de timp, pana pe 3 august fiind asteptate temperaturi de peste 35 de grade Celsius. La o prima estimare, bilanturile contabile ale companiilor indica pierderi de ordinul zecilor de mii de euro, dublate de scaderi ale productiei in anumite sectoare de activitate, dar si de cheltuieli suplimentare pentru protectia angajatilor.

Daca exista domenii norocoase, pentru care vara reprezinta un motor de crestere a vanzarilor, la polul opus, activitatile din constructii, transporturi, panificatie, sticlarie se confrunta din plin cu "capriciile" verii. Pierderi semnificative sunt inregistrate de firmele din domeniul transporturilor de marfuri, mai ales al materialelor de constructii. "Circulatia pe drumurile nationale este restrictionata din cauza caldurii pe timp de zi, lucru ce ne impiedica sa ne onoram contractele aflate in derulare. Or, se stie ca in constructii orice intarziere se traduce in bani", ne-a declarat Augustin Hagiu, presedintele Federatiei Operatorilor Romani de Transport (FORT).

Potrivit acestuia, pierderea medie pe societate variaza intre 50.000 si 80.000 de euro pe zi. Situatia dramatica se mentine si in domeniul constructiilor din marile orase, unde canicula ii trimite la umbra atat pe muncitori, cat si pe sefii de echipa. Specialistii din constructii apreciaza ca, pe toata durata verii, productivitatea in acest sector coboara cu cel putin 20%.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.