A fi notar in Romania este foarte avantajos. O dovedeste numarul tot mai mare al romanilor care se indreapta spre aceasta profesie, precum si al birourilor. Din taxele notariale, statul roman incaseaza, anual, peste o suta de milioane de euro, iar notarii - onorarii babane. Potrivit datelor puse la dispozitia noastra de catre Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR), nivelul total al taxelor notariale incasate in 2005, de statul roman, a fost de peste 4.500 miliarde de lei vechi, adica mai mult de 125 milioane de euro (calculat la un curs de 36.000 ROL/euro), comparativ cu 3.581 miliarde ROL, adica 99 milioane de euro, atat cat s-a incasat in 2004. Avansul sumelor incasate de stat anul trecut din taxele notariale nu se datoreaza insa unei cresteri a numarului de acte intocmite, ci a majorarii sumelor percepute. Potrivit datelor UNNPR, in primele cinci luni din 2006, au fost incasate din taxele notariale peste 58,56 milioane de euro.

Onorariul mediu lunar al unui notar bucurestean- 3.800 de euro

Potrivit unei statistici intocmite in exclusivitate pentru Adevarul de catre Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) a Municipiului Bucuresti, in Capitala erau inregistrati, la sfarsitul anului trecut, 209 notari publici. "Veniturile declarate de acestia in 2005 au fost de 33,9 milioane RON", ne-a declarat directorul executiv al DGFP Bucuresti, Nicolae Stoina. Rezulta astfel, in urma unui calcul simplu, ca un notar bucurestean a castigat, anul trecut, in medie, 162.283 RON, adica 45.078 euro (n.r. - calculat la un curs mediu de 3,6 RON/euro).


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.