Sedinta de tranzactionare de miercuri a fost caracterizata de usoare aprecieri ale cotatiilor, cu exceptia actiunilor SIF, care si in aceasta zi au inchis in zona negativa, a doua zi consecutiv, insa deprecierile nu au depasit 1%. Mai importanta in acest caz a fost lichiditatea din nou sustinuta, cele cinci actiuni financiare generand tranzactii in valoare de 13,4 milioane lei se arata in analiza intocmita de SSIF Broker SA.

De altfel pe portalul bursei s-au realizat miercuri tranzactii in valoare de 29,4 milioane lei, din care aproximativ 1,8 milioane lei s-au datorat transferurilor de titluri listate pe piata Rasdaq, insa tranzactionate la BVB. Asa cum ne-a obisnuit, de fiecare data cand valoarea tranzactionata pe aceasta piata este una mai importanta, ea se datoreaza aproape exclusiv schimburilor pe un simbol, astazi fiind vorba de societatea Condmag Brasov (COMI). S-au realizat doua tranzactii mai importante, pe piata Deal, la pretul de 0,8 lei/actiune, a caror valoare a insumat aproximativ 1,15 milioane lei.

La BVB au excelat la capitolul lichiditate SIF5 si SIF2, de-a lungul sedintei tranzactiile realizandu-se la preturi intre 2,26 si 2,3 lei/actiune in cazul SIF5, respectiv 1,81 si 1,85 lei pentru SIF2. Asadar volatilitatea a fost in scadere in cazul acestor titluri, care au deschis rezervat ziua dupa o stire aparuta in cursul dupa-amiezii de marti pe o agentie de presa, care facea referire la problemele pe care aceste societati le vor avea in armonizarea raportarilor contabile cu standardele internationale din domeniu. Se vorbea in acel articol despre o posibila delistare a acestor societati.

Insa in acest caz CNVM a fost mai prompt decat in alte ocazii, iar clarificarile aduse printr-o pozitie oficiala luata de Comisie au inlaturat practic aceste speculatii. Sedinta a continuat prin aprecieri ale cotatiilor, insa ordine mari afisate la vanzare, precum si realizarea unor tranzactii mai mari "in bid" au adus SIF-urile in zona negativa. Perioada aceasta poate fi caracterizata ca una de acumulare, in care tranzactii importante au loc intr-o banda de variatie a pretului de cateva procente. Doar SIF1 a reusit sa inchida ziua pozitiv, la 2,19 lei, in conditiile in care maximul zilei a fost la 2,21 lei. SIF3 a stabilit pretul de referinta la 1,89 lei/actiune, iar SIF4 la 1,36 lei. BET-FI, indicele sintetic a celor cinci actiuni SIF, a inchis ziua la 40.802 pc., in depreciere cu 0,24%.

Actiunile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) au castigat miercuri aproape 6%, dupa ce si marti inchisesera sedinta in raliu. Pretul de inchidere a fost de 0,0884 lei/actiune, foarte apropiat de maximul zilei de la 0,0886 lei. Aprecierea a fost pe tot parcursul zilei si ea a venit si pe fondul unor volume mari de tranzationare, lucru imbucurator pentru o continuare a acestui trend si in zilele urmatoare. Apropierea finalizarii anchetei in acest dosar, precum si apropierea raportarii rezultatelor financiare preliminate la jumatatea anului au dat, se pare, un nou imbold investitorilor pe acest titlu. Aprecierea nu a fost singulara, toate actiunile listate ale grupului Rompetrol beneficiind de sentimental pozitiv al pietei. Actiunile PTR s-a apreciat cu 8,20%, pana la 0,33 lei, iar rafinaria VEGA a ajuns la 0,0618 lei/actiune, cu un plus de 3%.

Banca Transilvania a facut din nou obiectul unor tranzactii mari, cele aproximativ 3 milioane actiuni fiind tranzactionate la o medie a zilei de 1,08 lei/actiune, care a fost si pretul de inchidere. Cresterea a fost de 0,93% in acest caz pe date zilnice. Banca Comerciala Carpatica (BCC), cu tranzactii mai modeste valoric, a reusit o crestere spectaculoasa de pret, dupa inchiderea de marti de la 0,52 lei/actiune. Sfarsitul zilei de miercuri gasea actiunea la nivelul de 0,545 lei, in apreciere cu 4,81%. In rest evolutii stabile pentru celelalte titluri, cu transferuri mai mari in cazul BRD, insa cu pretul pe o usoara corectie, pana la 16,3 lei/actiune, si cu o actiune SNP care dupa un prim pret al zilei in scadere comparativ cu cel de marti (0,51 lei, dupa ce marti a inchis la 0,515 lei), a reusit sa mai castige teren si pe fondul unei relaxari a vanzatorilor de pe acest simbol. Actiunea a inchis "pe verde", la nivelul de 0,525 lei/actiune.

Silviu TURC
Departamentul de Tranzactionare SSIF Broker SA


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.