Inca 500.000 de specialisti romani vor migra pe piata europeana a fortei de munca dupa momentul integrarii. Pe plan intern se preconizeaza o reasezare a salariilor pe ramuri economice

Migratie - Alinierea utilitatilor la costuri europene, nu si a nivelului de salarizare, ii va determina pe romani sa migreze pe piata europeana a fortei de munca odata cu integrarea in UE. "Noi estimam ca vor pleca circa 500.000 de lucratori pe langa cei 2 milioane care au plecat deja. Cei 500.000 insa vor fi specialisti in diferite domenii, oameni cu initiativa, fapt care va crea o gaura pe piata romaneasca a fortei de munca", este de parere Bogdan Iuliu Hossu, presedintele Confederatiei Sindicale Cartel ALFA.

In Romania salariile ar putea creste lent

Pentru cei care vor ramane in tara, salariile nu vor cunoaste cresteri spectaculoase, chiar daca tendinta va fi de crestere. "Vor fi scoase la lumina insa o serie de relatii de munca mascate. Cei care practica frauda fiscala, adica inregistreaza in cartea de munca numai salariul minim si restul il dau din mana, vor fi nevoiti sa renunte la aceste practici", a spus Hossu. La fel si cei care practica mai multe tipuri de contracte pentru acelasi angajat. Hossu spune ca exista in acest sens o recomandare a Organizatiei Internationale a Muncii, precum si o directiva europeana care nu va mai putea fi ocolita.

Patronii vor incerca aducerea fortei de munca ieftine

Tendinta Referitor la patrunderea lucratorilor straini pe piata romaneasca, presedintele cartelului ALFA este de parere ca acestia nu ar reprezenta nici un pericol pentru angajatii romani daca legea ar fi respectata. "Cazul chinezoaicelor din Bacau este unul tipic de nerespectare a legislatiei romanesti in vigoare. Inspectorii de munca ar trebui sa aplice legea, care spune ca salariul unui lucrator strain in Romania ar trebui sa fie la nivelul celui mediu pe economie".


Despre autor:

Compact

Sursa: Compact


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.