Circa 40% dintre actualele microintrepinderi si intreprinderi mici si mijlocii (IMM) care activeaza in industria textila ar putea disparea dupa aderare din cauza neadaptarii la noile conditii, apreciaza reprezentanti ai Federatiei Patronale a Industriei Usoare( Fepaius).

Potrivit presedintelui Fepaius, Maria Grapini, incepand din 1989 industria textila a cunoscut un recul puternic, atat din punct de vedere al productiei si exporturilor, dar si in ceea ce priveste calitatea si competitivitatea produselor.

In prezent, in Romania sunt inregistrate, in industria textila, 5.743 microintreprinderi si aproape 4.000 intreprinderi mici si mijlocii.

"Din punct de vedere al competitivitatii, Romania se situeaza, in prezent, dupa China, la egalitate cu Turcia, Bulgaria si India, iar dupa factorii economici generali (acces la surse de finantare, disponibilitate de energie) Romania se situeaza dupa China, Coreea de Sud, Turcia si la egalitate cu Tunisia si Bulgaria", a declarat pentru Rompres, Maria Grapini.

Aceasta spune ca producatorii autohtoni se confrunta cu nenumarate probleme, de la taxe si impozite directe si indirecte, parafiscalitate dubla, la lipsa predictibilitatii pentru majoritatea indicatorilor macroeconomici necesari intocmirii unui plan de afaceri, lipsa infrastructurii necesare (drumuri proaste, lipsa transportului aerian sau pe cale ferata fac sa fie zone izolate, cum ar fi Botosani, Baia-Mare, Suceava, Targu Neamt), precum si lipsa materiilor prime.

Mai mult, Grapini considera ca presiunea creata in acest an de cresterile salariale de cel putin 15-20 %, de majorarea pretului la utilitati cu 30 la suta, de noile costuri de mediu de minim zece la suta si cele pentru retehnologizare, de minim 5-20 la suta (pentru a creste productivitatea), precum si de intarirea monedei nationale cu 15 la suta va duce la scoaterea din piata a mai multor produse.

Daca in 1989, in industria textila din Romania activau peste 800.000 persoane, in prezent numarul angajatilor din aceasta industrie s-a redus la jumatate.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.