Aprecierea recenta a dolarului fata de euro i-a facut pe multi analisti sa creada ca perioada de declin a monedei americane, inceputa in urma cu trei ani, se apropie de sfarsit, transmite Reuters. Desi putini analisti sunt dispusi sa afirme in mod clar ca dolarul va incepe sa se aprecieze, recuperand pierderile de 40% fata de euro si 25% fata de yen inregistrate dupa prima parte a anului 2002, declaratiile lor indica un grad mult mai mare de optimism decat pana acum. Avansul recent al dolarului a fost impulsionat de estimarile pozitive ale guvernatorului Rezervei Federale, Alan Greenspan, privind evolutia deficitului de cont curent al Statelor Unite si de declaratiile oficialilor chinezi, care au aratat, in cadrul reuniunii G7, ca nu se grabesc sa schimbe politica de schimb valutar a tarii.

Declaratiile au dus, astfel, la atenuarea ingrijorarilor legate de principalele riscuri pentru evolutia dolarului, majorarea deficitului de cont curent al SUA si aprecierea monedelor asiatice fata de deviza americana. "Desi trebuie sa fim, in continuare, prudenti, cred ca dolarul a atins, deja, cel mai scazut nivel fata de euro", a declarat Kikuko Takeda, analist la Bank of Tokyo-Mitsubishi. Pe de alta parte, alti analisti considera ca dolarul se va mentine pe o panta ascendenta doar pentru o perioada scurta, asa cum s-a mai intamplat de doua ori in ultimii doi ani, cand aprecierea de 10% a monedei americane s-a mentinut pentru cel mult trei luni. "Prognozele noastre privind evolutia pe termen lung a dolarului raman neschimbate. Este greu de crezut ca problema finantarii deficitului de cont curent al Statelor Unite va fi rezolvata in curand", a declarat Junya Tanase, analist la JP Morgan.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.