Schiul a fost degeaba - Guvernul a esuat in negocierile cu FMI. Delegatia de experti a FMI va pleca astazi din Romania fara sa semneze cu Guvernul memorandumul suplimentar de politici economice pentru acordul stand-by.

Delegatia de experti a Fondului Monetar International va pleca astazi din Romania fara sa semneze memorandumul suplimentar de politici economice pentru acordul stand-by cu Guvernul Tariceanu, ne-au declarat surse guvernamentale. Cele doua parti vor parafa doar o scrisoare de intentie ale carei prevederi vor fi negociate pana in martie, la sfarsitul acestei luni fiind termenul-limita pentru incheierea acordului.

PROBLEME.

Negocierile s-au poticnit dupa ce Guvernul nu a reusit sa convinga FMI sa accepte un deficit bugetar de 0,8% din PIB. Expertii FMI au cerut incadrarea intr-un deficit zero sau cresterea Taxei pe Valoare Adaugata la 25%, pentru a se suplini pierderile bugetare rezultate in urma introducerii cotei unice.

ULTIMA INCERCARE.

Sursele citate spun ca varianta scrisorii de intentie cu care reprezentantii Fondului s-ar fi prezentat aseara la ultima runda de negocieri prevedea ca "reducerea inflatiei precedata de un deficit de cont curent de 6,8% in 2005 este un target corelat cu un deficit bugetar de 0,2 puncte procentuale".

Guvernantii incercau aseara sa induplece Fondul sa accepte totusi un deficit de cont curent de 7% si un deficit bugetar de 0,4-0,5%, respingand ferm orice majorare a TVA. Delegatia FMI, condusa de noul negociator-sef in relatia cu Romania, Emanuel van der Mensbrugghe a sosit in Romania in urma cu doua saptamani. Misiunea a avut ca scop realizarea celei de-a doua si a treia evaluari ale acordului stand-by incheiat in lune iulie a anului trecut. Week-end-ul trecut, Tariceanu i-a scos la schi pe expertii FMI in incercarea de a detensiona negocierile.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.