Pentru fostii proprietari care vor sa obtina bani drept despagubire acum, Fondul Proprietatea nu este o solutie, pentru ca acesta nu va fi listat pe bursa inainte de noiembrie - decembrie, a declarat, vineri, directorul de comunicare al fondului, Cristina Stihi, pentru The Money Channel.

Intarzierea tranzactionarii actiunilor Fondului Proprietatea pe bursa ii poate impinge pe fostii proprietari nemultumiti sa dea statul roman in judecata la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO). "Atat timp cat fondul nu e cotat la bursa, statul se poate trezi cu aceasta forma de cerinta de despagubire", a declarat Stihi.

Totusi, chiar si in cazul in care foarte multi fosti proprietari se vor adresa CEDO, fondul nu este periclitat, pentru ca cei care l-au infiintat vor ca el sa reuseasca, a aratat Stihi. "Statul s-a gandit la o solutie, Fondul Proprietatea. A doua este CEDO", a continuat ea.

In afara de intarzierea listarii pe bursa, fondul se mai confrunta si cu lentoarea rezolvarii dosarelor de restituire. De altfel, nici acum nu se stie cati fosti proprietari au dreptul sa primeasca despagubiri, desi evaluarile sunt intre 150.000 - 200.000, a remarcat Stihi.

Reprezentanta Fondului Proprietatea este optimista in privinta evolutiei de dupa listarea la bursa. "Cei care vor in continuare sa fie activi economic, vor ramane actionari", a opinat Stihi.

Joi, CEDO a dat o sentinta prin care statul roman este obligat sa despagubeasca o familie de fosti proprietari, care nu si-a putut recupera un apartament din Bucuresti, cu 75.000 euro daune materiale si 8.000 euro daune morale, desi puteau obtine despagubiri in actiuni ale fondului. "CEDO remarca lentoarea cu care solutia Fondul Proprietatea devine reala", a aratat Stihi.

Totusi, ea a precizat ca sentinta judecatorilor de la Strasbourg statueaza faptul ca fondul nu este operational acum, deci nu este o decizie legata de modalitatea in sine de despagubire . "Nu ne putem permite sa nu fim optimisti", a concluzionat Stihi.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.