In urma cu cativa ani, mai multe companii straine au analizat piata de distributie din tara noastra

Marii distribuitori de medicamente din tara noastra nu se asteapta ca integrarea Romaniei in UE sa le ''perturbe'' activitatea desfasurata pe piata de distributie romaneasca. Mai exact, acestia sustin ca ''in cazul in care companii de distributie din strainatate erau interesate sa invadeze piata romaneasca de distributie, faceau acest lucru inca de acum trei-patru ani, de cand s-a luat in discutie cu seriozitate integrarea Romaniei in UE''.

Viorel Vasile, vicepresedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR) ne-a declarat ca ''in urma cu cativa ani s-au interesat multi distribuitori din Germania, Franta si Anglia despre piata de distributie din Romania, insa dupa ce au vazut instabilitatea legislativa si datoriile pe care statul le are la medicamente au plecat''.

Totodata, distribuitorii de medicamente tin sa precizeze ca ''aceasta nu inseamna ca, la ora actuala, nu se mai poarta discutii si negocieri intre firme din afara si distribuitori din tara noastra. Cu toate acestea, credem ca firmele straine cu adevarat interesate de piata de distributie din Romania au facut, deja, pasul''. In acelasi timp, distribuitorii romani afirma ca ''daca nu ar fi problema datoriilor, piata noastra ar fi una atractiva pentru companiile internationale avand in vedere ca este o piata mare, iar consumul de medicamente este in crestere''.

Costurile echipamentelor pentru depozite ating si 50.000 de euro

Pe de alta parte, marii distribuitori de medicamente asteapta ca, la sfarsitul acestei luni, sa apara normele de avizare a depozitelor farmaceutice. Acestia sunt convinsi ca, dupa aplicarea noilor norme, multe depozite vor disparea. In ceea ce priveste numarul acestor depozite, parerile sunt impartite. Unii distribuitori spun ca ''din cele 300-400 de depozite care functioneaza la ora actuala, cel putin 100 vor disparea'', in timp ce altii afirma ca ''dupa aplicarea normelor vor mai ramane deschise, la nivelul intregii tari, aproximativ 50 de depozite''.

Marii distribuitori sunt de parere ca noile norme ii vor pune pe micii distribuitori fie in situatia de a-si inchide portile, fie de a investi sume mari in depozite: ''In cazul unui depozit farmaceutic normal trebuie sa investesti intre 30.000 si 50.000 de euro numai in echipamentele de reglare si monitorizare a temperaturii si umiditatii. Speram ca inspectorii, cand vor merge in control, nu vor mai inchide ochii in cazul depozitelor in care sunt instalate termometre cumparate din piata''.

In ceea ce priveste adaosul de distributie, distribuitorii cred ca, dupa 1 ianuarie 2007, acesta va scadea, atat in cazul medicamentelor indigene, cat si in cazul celor de import, pana la 6-7 la suta.Speram ca scaderea sa nu se faca brusc, luand in calcul faptul ca distributia - uzura masinilor, salariile angajatilor, combustibilul, unele utilitati - reprezinta din punct de vedere al costurilor 10-12 la suta din valoarea marfurilor livrate. La ora actuala, adaosul de distributie este de 7,5 la suta la produsele indigene si cele de import. In cazul produselor de import mai exista si 8,5 la suta - adaosul de importator''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.