Agentia de rating este prima care acorda datoriei externe a Romaniei un calificativ de incredere
Fitch Ratings a revizuit, ieri, in sens pozitiv, calificativul acordat Romaniei pentru creditele in valuta pe termen lung, cu doua trepte, de la "BB" la "BBB minus", nivel care semnifica intrarea in categoria investment-grade, cu risc scazut de investitii.Calificativul pentru datoriile pe termen lung in moneda nationala a urcat de la "BB plus" la "BBB". In acelasi timp, ratingul pe termen scurt a fost imbunatatit de la "B" la "F3", reprezentand o probabilitate relativ scazuta de neplata, iar plafonul suveran a avansat de la "BB" la "BBB minus". Perspectiva ratingurilor este stabila.Fitch Ratings este prima agentie internationala de evaluare care a trecut Romania in categoria tarilor cu risc scazut de investitii, cu un rating al datoriilor in valuta pe termen lung de cel putin "BBB minus". Agentiile Standard&Poor's si Moody's apreciaza ca Romania se afla, inca, in categoria de investitii speculative. Calificativul atribuit de S&P a fost imbunatatit in luna septembrie 2004 la "BB plus", cu o treapta mai scazut decat pragul de trecere la investment-grade, iar ultima revizuire a Moody's, din decembrie 2003, a urcat ratingul la "Ba3".Fitch a luat aceasta decizie mizand pe faptul ca principalele elemente care vor ghida politicile de reforma ale autoritatilor de la Bucuresti sunt programul cu FMI, in derulare pana in 2006, si cerintele stricte ale integrarii in UE, prevazuta pentru ianuarie 2007. Romania continua sa genereze surplusuri la nivelul platilor externe, rezervele valutare sunt in crestere, iar datoria externa neta este scazuta, la 19% din PIB la finele acestui an, se arata in comunicatul agentiei.

Acum doua zile, o alta agentie puternica, Japan Credit Rating, a ridicat calificativul Romaniei pentru datoriile externe, pe aceleasi considerente.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.