Romania organizeaza astazi, la Bucuresti, sesiunea ordinara a Comitetului Mixt al Acordului Central European de Comert Liber (CEFTA).

Comitetul Mixt este forul de decizie al acestui Acord. Sesiunea a fost precedata de o intalnire la nivel de experti din tarile membre ale Acordului. Romania detine in anul 2006 presedintia CEFTA.

La sesiune vor fi prezente delegatiile tarilor membre CEFTA - Bulgaria, Croatia, Macedonia -Romania, conduse la nivel de ministri responsabili cu activitatea de comert exterior. Lucrarile reuniunii vor fi conduse de Iuliu Winkler, ministru delegat pentru comert, din cadrul Ministerului Economiei.

Comertul Romaniei cu tarile membre CEFTA, inclusiv Macedonia, a inregistrat un trend ascendent in ultimul timp, iar in 2005 a atins un volum total al schimburilor de 1,2 miliarde euro, din care 828 milioane euro export romanesc si 381 milioane euro import.

Anul trecut, Activul balantei comerciale cu aceste tari a fost de aproape 450 de milioane euro. Comparativ cu 2004, nivelul exportului romanesc spre tarile CEFTA s-a majorat cu 36 de procente, iar importurile au crescut cu 20%, soldul balantei comerciale fiind favorabil Romaniei.

In primele cinci luni ale anului in curs, comertul Romaniei cu tarile membre CEFTA a ajuns la un volum de 543 milioane euro.

Pentru acest an, soldul balantei comerciale este favorabil tarii noastre, exportul ajungand la 381 millioane euro si importul la 162 millioane euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.