Spania este una dintre pietele preferate de investitorul sau speculatorul din real estate. Conform datelor Colegiului Arhitectilor din Spania, in 2005, autoritatile au eliberat circa 785.000 de autorizatii de construire a locuintelor

Acest nou record plaseaza Spania inaintea Marii Britanii, Germaniei, Frantei si Romaniei, care impreuna nu au eliberat atatea autorizatii. In Spania, sunt date anual in functiune peste 120.000 de unitati locative, din care aproximativ 75% sunt cumparate de catre straini, care detin peste 1,8 mil. de locuinte, cele mai multe fiind case de vacanta.

Cei mai mari investitori in domeniul imobiliar din Spania sunt nemtii, care detin aproximativ 29% din totalul proprietatilor ce revin strainilor. Investitorii britanici detin 28% , francezii si italienii 7, respectiv 5%. Studiile sustin ca in urmatorii ani numarul strainilor care vor detine proprietati in Spania va creste vertiginos, cifra estimata fiind de 15 mil.

Credit doar cu pasaportul

Acest fapt se datoreaza in mare masura conditiilor avantajoase de creditare de pe teritoriul Spaniei. Daca in tari europene ca Germania sau Franta, procedura de contractare a unui credit este greoaie si necesita multe traduceri legalizate, Spania poate fi numita cu usurinta paradisul beneficiarilor de credite ipotecare.

Astfel, pentru obtinerea unui imprumut reprezentand 60- 70% din valoarea proprietatii cumparate, cu o dobanda ridicola de 3- 4% pe o perioada de 30 de ani, ai nevoie doar de pasaport si de o adeverinta de salariu tradusa in spaniola sau engleza. Procesul este vizibil mai rapid daca venitul declarat este de peste 2.700 de euro pe luna.

In Austria taxele, comisioanele si onorariile achitate se ridica la 10%-14,1% din pretul proprietatii. Nici in Marea Britanie lucrurile nu stau mai bine pentru investitorii straini. Astfel, la cumpararea unei case, se achita TVA-ul de 7,8% din pretul imobilului si taxa de inregistrare a imobilului de 600 - 700 de euro.

Cheltuielile nu se opresc aici. La acest cost se adauga 3%-5% pentru acte si verificarea legalitatii si 4%-5%, comisionul agentului imobiliar.
Si legislatia greceasca este foarte permisiva cu strainii in ceea ce priveste tranzactiile imobiliare. O locuinta cu un pret sub 175.000 de dolari este scutita de la plata impozitului anual pe proprietate. In prezent, impozitul pe proprietate reprezinta 3,5% din valoarea constructiei.

In Spania, preturi ca in centrul Bucurestiului

Constienti ca investitorii straini joaca un rol important pe piata imobiliara spaniola, autoritatile au simplificat legislatia in domeniul constructiilor. Fapt ce a ajutat Spania sa devina tara cu cea mai dinamica industrie de constructii.

Preturile proprietatilor spaniole sunt accesibile din punct de vedere al ofertei. Un apartament cu piscina si garaj subteran, pe malul marii, poate fi cumparat cu 110.000 de euro, cu taxele notariale si impozitul pe tranzactie, ce reprezinta aproximativ 10% din valoarea totala, incluse.

Proprietatile imobiliare din Spania, accesibile romanilor

Fie ca urmariti o investitie profitabila sau doar achizitionarea unei case de vacanta, Spania este solutia pentru cumpararea unei proprietati. Odata cumparata proprietatea, cumparatorul va achita Taxa pe Valoarea Adaugata de 7% plus taxa fiscala de 1% pentru proprietati noi sau o taxa de 7% pentru imobilele revandute.

Procedurile sunt destul de simple si la oficiul pentru inregistrarea proprietatii, unde trebuie achitata o taxa de 300 de euro necesara transferarii proprietatii pe numele noului proprietar. La acestea se adauga 10% din costul proprietatii pentru taxe si onorarii. Costurile anuale sunt inglobate in trei taxe: impozitele locale, taxa anuala de salubritate (foarte mica si este calculata in functie de bunurile proprietarului) si taxa pe venit, ce se stabileste in functie de valoarea proprietatii si trebuie platita de nerezidenti.

Daca apartamentul sau casa sunt construite intr-un condominium, se adauga o taxa anuala pentru comunitate, ce acopera costurile comune (intretinerea piscinei, gradinii, a spatiilor comune ).

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.