Microsoft a anuntat joi ca va dezvolta aplicatiile necesare asigurarii compatibilitatii intre programele din suita Office si formatele propuse de companiile rivale, cedand astfel presiunilor guvernamentale din mai multe tari, relateaza NewsIn.

Reprezentanti companiei americane au declarat ca Microsoft va dezvolta o serie de aplicatii software care sa constituie "o legatura tehnica" intre formatul propriu si formatul OpenDocument (ODF) specific editoarelor de text de tip open source, al caror cod sursa este disponibil gratuit publicului larg.

"Pe langa faptul ca noile aplicatii vor fi disponibile gratuit pentru a fi descarcate de pe Internet sub forma unor programe complementare pentru suita Office, ele vor fi disponibile si sub forma de aplicatii cu licente open source," au declarat reprezentanti Microsoft.

In pozitia oficiala a companiei se arata ca decizia de a dezvolta aceste produse "este un raspuns la solicitarile guvernamentale pentru interoperabilitatea cu ODF, avand in vedere popularitatea in crestere a acestui format".

Aplicatiile vor fi dezvoltate prin incheierea unor parteneriate cu compania franceza Clever Age, compania indiana Aztecsoft si producatorul german de soft Dialogika.

ODF este un format care nu intra sub incidenta drepturilor de proprietate, care a fost dezvoltat de un consortiu de companii, intre care IBM, SAP si Sun Microsistems, care urmeaza a fi adoptat ca standard de guvernul american in anul urmator.

Microsoft trebuie sa faca fata amenintarii aplicatiilor de tip open source, care este din ce in ce mai mare pe fondul dezvoltarii Internetului si care s-a materializat in adoptarea de catre o serie de guverne a sistemului de operare Linux ca alternativa la Windows si in cresterea popularitatii aplicatiilor ca Mozilla Firefox in fata produsului Internet Explorer dezvoltat de Microsoft.

In acelasi timp Microsoft va fi nevoitai sa se conformeze obligatiilor impuse de Uniunea Europeana si sa puna la dispozitia companiilor rivale o documentatie completa care sa permita dezvoltarea unor noi aplicatii compatibile cu sistemul de operare Windows.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.