Riscul creditarii ramane principala amenintare pentru stabilitatea financiara a Romaniei, pentru ca o mare parte din imprumuturi sunt acordate in valute, in special in euro, se arata intr-un raport publicat, marti, de Banca Central Europeana (BCE).

Temperarea inflatiei, mentinerea deficitului bugetar la un nivel suportabil si reducerea deficitului de cont curent raman principalele provocari pentru autoritatile de la Bucuresti, se arata in raportul "Provocarile Stabilitatii Macroeconomice si Financiare pentru tarile care vor accede la UE si cele canditate".

"In esenta, BCE avertizeaza ca un deficit fiscal mare poate sa distruga echilibrul macroeconomic. raportul nu sesizeaza, in prezent, nici un pericol iminent pentru economie, dar, avertizeaza ca, pe termen lung, unii indicatori s-ar putea deteriora", a declarat pentru NewsIn economistul sef al ING Romania, Florin Catu.

"Peste un an nu vom mai avea privatizari importante si, ca atare, deficitul de cont curent pierde o sursa de finantare. Deficitul de cont curent va avea insa o presiune dinspre sectorul public, care va duce la cresterea diferentei negative intre valuta care intra in tara si cea trimisa in strainatate. Deficitul de cont curent s-ar putea adanci si, in combinatie cu inflatia, ar putea avea ca efect, pe termen lung, deprecierea leului", a explicat Citu. Ceea ce BCE nu spune explicit, este faptul ca devalorizarea monedei nationale este un instrument eficient pentru reducerea deficitului de cont curent, a adaugat Citu.

Expansiunea creditului privat a fost impulsionata de incredera consumatorilor, cresterea economica inalta si stabilitatea macroeconomica, se arata in raportul BCE. "Cum o parte substantiala a imprumuturilor este denomiata in monede straine, in special in euro, clientii bancilor sunt expusi unui risc semnificativ a ratei cursului de schimb, care s-ar putea trasnforma intr-un risc de creditare pentru banci", arata raportul BCE.

Tocmai aceasta eventuala devalorizare a leului, peste patru trimestre, ca efect combinat al dezechilibrelor din economie, ar putea stanjeni creditarea in euro, avertizeaza economistul sef al ING Romania. "BCE a observat ca nivelul creditarii in valuta este mare, cam 48% din totalul imprumuturilor, ceea ce e riscant in cazul unei devalorizari a monedei nationale.

Riscul valutar pe care-l au in special cei care au contractat imprumuturi, se transfera asupra bancilor, este ceea ce BCE numeste risc de creditare"
Banca centrala a luat masuri restrictive pentru limitarea cresterii creditarii, in special a celei in valuta, pentru a contracara marirea imprumuturilor in valuta, care au fost, in pare parte, stimulate de diferenta dintre dobanzile atasate monedei nationale si a celor practicate pentru creditele in valuta.

Pana acum, nu au aparut semne ale deteriorarii calitatii creditarii, arata studiul BCE. Riscul atasat ratele dobanzilor a crescut, dar ramane inca la un nivel jos, mai comenteaza analistii BCE. Deficitul fiscal, care a asigurat o sustinere pentru stabilitatea macroeconomica dupa 2000 face acum fata unor provocari, avertizeaza BCE. Trebuie observat ca analiza BCE a fost intocmita fara informatii privind ultimele rastrunari de situatie in chstiunea deficitului bugetar.

Pentru 2006, deficitul fiscal a fost estimat, in proiectul de buget, la 0,5% din produsul intern brut (PIB). Provocarile fiscale includ venituri bugetare mai mici ca efect al implementarii reformelor fiscale, cresterea cheltuielilor generata de investitiile foarte necesare in infrastructura si indexarea pensiilor pe baza dezvoltarilor inflatiei, avertizeaza raportul.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.