FMI cere eliminarea pretului national de referinta la energia termica pentru populatie

Incepand cu luna aprilie, gazele naturale, energia termica si electrica se vor scumpi rand pe rand, la intervale mici de timp. Dupa o saptamana de negocieri, in privinta utilitatilor s-a cedat in fata solicitarilor FMI. Surse apropiate negocierilor sustin ca "scumpirea gazelor naturale a ramas batuta in cuie: 20%, de la 1 aprilie". Reprezentantii FMI nici nu au vrut sa auda de o crestere de preturi mai mica, pe considerentul ca autoritatile romane ar fi trebuit sa majoreze preturile la gaze cu 20%, si nu cu 5%, de la 1 ianuarie 2005, potrivit acelorasi surse. Imediat dupa scumpirea gazelor, se vor opera cresteri de preturi si la energia termica.

"Majorarea substantiala a pretului gazelor va afecta producatorii de energie termica. S-a discutat despre o scumpire a energiei termice cu 10-15%", precizeaza surse guvernamentale autorizate. O problema inca nerezolvata ramane pretul national de referinta al energiei termice, care, la solicitarea FMI, ar trebui eliminat in vara acestui an. "Este o decizie politica. Expertii FMI au vrut sa lamureasca si acest subiect cu reprezentantii Ministerului Economiei si ai autoritatilor de reglementare in domeniu, insa aceasta este strict de competenta Guvernului", afirma aceleasi surse. Daca va decide eliminarea pretului national de referinta la energia termica pentru populatie, Guvernul trebuie sa gaseasca alte solutii de sprijin pentru populatie, de genul ajutoarelor directe pentru cei care au intr-adevar nevoie.

In plus, Cabinetul Tariceanu trebuie sa tina cont de o alta cerere a FMI, si anume reducerea cu o treime a subventiilor in acest an si eliminarea lor pana in 2007. Si energia electrica se va scumpi in luna iunie, cu cel mult 5%, sustin surse apropiate negocierilor. Desi legislatia in domeniu prevede modificarea tarifelor de doua ori pe an, la inceputul si sfarsitul anului, curentul se va scumpi si in vara acestui an, la cererea FMI. Chiar daca FMI insista in continuare pentru disponibilizarea a 6.500, mineri, ministrul Economiei, Codrut Seres, avanseaza cifra de 5.100 de ortaci care-si vor pierde locurile de munca in acest an. "FMI nu s-a razgandit, insa nu sunt bani in buget pentru plata salariilor compensatorii pentru 6.500 de mineri", sustin sursele citate, adaugand ca problema disponibilizarilor va fi clarificata duminica, cand se finalizeaza negocierile dintre reprezentantii MEC si expertii FMI.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.